diumenge, 17 de maig del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE SALLENT ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL BAGES.

Ens aturàvem el Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés, davant de l’edifici de l’Escola Pública de Sallent, obra de l’Emili Porta Galobart (1901-1965), que ho fou també de les de Bagà, Cabrianes i Navàs




Patrimoni Gencat ens diu que l 'edifici té forma d'U amb un cos central de dos pisos. El braç dret no s'acabà en el seu dia, ho ha estat recentment, sense seguir el model primitiu. A l'edifici s'hi accedeix per una escala doble situada en el cos central, i una altra en el braç esquer. En el dret se n'hi ha fet una de petita. L'edifici està sobre un sòcol que nivella el terreny fet de carreus de pedra tallada i encoixinada. El cos central i els angles sobresurten de la resta de l'edifici. Les parts ornamentals de timpàs, cornises són de pedra picada i els pilars de totxo, així com les golfes del cos central. L'entrada està presidida per un essent anonàrquic i una orla. Al vestíbul hi ha dues columnes protodòriques que sostenen el sostre i divideixen el vestíbul en dues parts.

La iniciativa de construcció del grup escolar que va substituir l'antiga Escola Pública situada a l'actual rectoria nova, fou d'una empresa elèctrica , l’Elèctrica Sallentina S.A, que amb recursos propis i una subvenció de l'Estat de 98.000 pessetes assumien el pressupost de 228.000 pessetes que costà la construcció que es va inaugurar l’any 1931, quan la II República donava els primers passos, estroncats de forma abrupta per la revolta dels militars feixistes encapçalats pel general Franco.

Restava sense acabar l'ala dreta, que ha estat construïda els anys 70 amb diverses vicissituds.

L’any 1960, en el període màxima exaltació nacional catòlica , fou denominat Grup Escolar "Torres Amat" en record de Fèlix Torres i Amat de Palou (Sallent, Bages, 6 d'agost de 1772 - Madrid, 29 de desembre de 1847)

L’autor de l’edifici , un dels artífexs de la renovació urbanística al Bages i el Berguedà, és un dels “grans oblidats” d’aquesta Nació, que dissortadament és poca cosa més que un club, oi?

https://www.regio7.cat/comarques/2008/10/29/larquitecte-porta-reposa-loblit/19356.html


Us recomano la lectura de “obra dels arquitectes a Berga: segIes XIX i XX” per ANNA BERNADICH, MONTSERRAT ROTA i MARTA BONET

Ens agradarà rebre a l’email castellardiari@gmail.com alguna imatge de Emili Porta Galobart (1901-1965), i completar si més no les seves dades biogràfiques bàsiques, lloc i data de naixement i traspàs.