diumenge, 31 de maig del 2020

ESGLÉSIA DE LA CONCEPCIÓ DE LA MARE DE DÉU. LES VOLTES. RIUDECOLS. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos m’enviava fotografies de la façana de l’església de la Concepció de la Mare de Déu del nucli de les Voltes, al terme de Riudecols, a la comarca del Camp jussà de Tarragona, del que l’Enciclopèdia catalana en diu ; poble del municipi de Riudecols (Baix Camp), a la dreta de la riera de les Voltes, curs d’aigua que neix al vessant oriental del puig Cerver i s’uneix a la riera d’Alforja, per la dreta, aigua avall de les Borges del Camp.



Al segle XIX formà part del municipi d’Alforja.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=9661

De l’església parroquial dedicada a la Concepció de la Mare de Déu , Patrimoni Gencat en diu ; edifici de planta rectangular, d'una sola nau amb capelles laterals entre els contraforts. La nau és coberta amb volta de canó amb llunetes i les capelles laterals amb voltes de canó. A la façana, molt senzilla, s'obre la porta d'arc de mig punt sense decoració. Damunt d'ella hi ha un ull i al cim una espadanya doble, amb campanes. Recentment s'han posat dos fanals a banda i banda de la porta. Obra de paredat amb reforços de carreus, arrebossada.

L’església actualment és sufragània de la de parroquial de Riudecols, advocada a Sant Pere.

Les Voltes depenien a les darreries del segle XIII de la parròquia de Sant Bartomeu de la Quadra dels Tascals, antic nucli de població, actualment en terme de Botarell.

El 1787 Les Voltes encara no tenia església pròpia, encara que devia aixecar-se poc després, perquè Pascual Madoz Ibañez (Pamplona-Iruñea 1806 - Gènova 1870) ja en fa esment en el seu Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de Ultramar (Madrid, 1845-50)




Els amics de Les Músiques dels Goigs d'Obaga recollien el testimoni dels Goigs a la Concepció de la Mare de Déu de les Voltes:

http://www.rostoll.cat/obaga/Faristol/Goigs/BA_MunicipisTarragona.htm

Sempre, sempre, sempre, hi ha algun element patrimonial que se’ns escapa :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2015/05/sant-antoni-de-padua-de-les-irles.html