dissabte, 6 de maig del 2023

EL MODERNISME SENZILL DEL CARRER MESTRE ROS. CASTELLAR DEL VALLÈS.

 

Sortia a estirar les cames, i a comprar un número de la O.N.C.E pel sorteig del dia de la Mare,  de tornada a casa retratava el  conjunt de cases del carrer del Mestre Ros , dissenyades  pel mestre d’obres Josep Perich Fruitós (Castellar el 19 de novembre de 1869  +  Castellar l'octubre de 1949 ) que malgrat els anys des de la seva construcció  destaquen per la seva varietat i elegància.

En Josep Perich Fruitós  va estudiar a Barcelona a l'escola provincial d'arquitectura, on hi havia professors i deixebles com Lluís Domènech i Montaner (Barcelona, 21 de desembre de 1850 – 27 de desembre de 1923) , Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 - la Garriga, 15 de setembre de 1937) i Josep Puig i Cadafalch (Mataró, el Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956 ).

Algunes de les cases presentaven certa decoració d’estil modernista, ja que es considera que les cases es van construir als voltants del 1932 quan també es va obrir el carrer.





Malgrat ser un període tant tarda a Castellar del Vallès la construcció d’habitatges d’estil modernista encara tenia vigència.

Totes les cases presentaven esgrafiats a les façanes, actualment però , la casa número 12 ha perdut tots els esgrafiats a l’obrir noves obertures que s’aparten de la tipologia original i en arrebossar tota la façana.



La resta d’esgrafiats de les altres dues cases es troben força malmesos, sobretot a les parts baixes.

L’ornamentació és de tipus floral però també trobem elements propis de l’estil clàssic.

Maties Sordé, del que ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com del cognoms matern, i del lloc i data de naixement i traspàs ,   va realitzar els esgrafiats, es creu  que en la dècada de 1940 a 1950.

Aquest estucador també va realitzar altres esgrafiats i estucats al Ranxo i a cal Massaveu.

https://www.diba.cat/documents/429042/c1720c43-c05b-4683-a0f3-7912bedd3d14

El modernisme posava al centre a les persones – sense però, obviar el tema dels costos/beneficis), desprès de la victòria dels sediciosos feixistes enfront del govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC de la II República, la centralitat passa exclusivament  a l’àmbit econòmic ( costos/beneficis) i les persones  - i les seves necessitats - progressivament, fins arribar al barraquisme vertical deixen de ser tingudes en consideració.

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2018/02/casa-josep-perich-fruitos-de-castellar.html

Aquest món d’avui  ens el hem “ guanyat” a pols, les reclamacions al mestre armer, oi?: