L’ Assumpta Figueras Viñas pública una fotografia de la façana de l’església parroquial de Sant Martí de Maldà, al municipi de Sant Martí de Riucorb, a la comarca de l’Urgell jussà
Llegia que la construcció del temple s'inicià l’any 1602, i les obres s'allargaren quasi tot el segle.
Entre 1691 i 1696 s'enllestí la nau, amb les quatre últimes capelles, i el frontis, amb la portada obrada per l'escultor targarí Pau Viala.
L'edifici es bastí al mateix lloc on s'alçava un edifici romànic del qual no en queda cap rastre, si bé se sap que ja prestava servei l'any 1313.
A principis del segle XVII Sant Martí de Maldà experimentà un gran creixement demogràfic, moment que coincideix amb la construcció de l'edifici, l'any 1602.
L'església parroquial de Sant Martí conserva elements arquitectònics i escultòrics que la revelen com un nucli important de producció artística al llarg dels segles XVII i XVIII. Ho palesen el campanar i la façana. El primer fou projectat per l'arquitecte barceloní Josep Prat Delorta (Barcelona, 1730 - San Fernando, 22 de desembre de 1788) autor de la capella de Santa Tecla de la seu de Tarragona i col·laborador en el projecte de la Seu Nova de Lleida, i s'edificà entre 1774 i 1779 a càrrec del mestre de cases Fèlix Borràs de Guissona.
La façana és obra de l'escultor targarí Pau Viala (1694) amb qui col·labora Ramon Fabregat.
Altrament, hi ha testimonis documentals de l'ornamentació escultòrica de l'edifici que aplegava obres de Francesc Puig, Lleonard de Bellpuig (1688), Joan Llobera (1624), Isidre Espinalt (1696), Francesc Bonifàs i Jaume Padró (1784). En tot cas, les obres més importants s'efectuen entre 1796 i 1798, dates que consten a la façana i el campanar.
El 29 de juliol de 1875, durant la tercera guerra Carlina, el temple fou incendiat
El campanar, igual que la capçalera, tona a resultar molt malmès en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, el conjunt fou restaurat l'any 1943 per l'arquitecte Ignasi de Villalonga i Casañés (Lleida, 22 d'agost de 1887 - Lleida - 20.04.1970 )
Cansa això de “ Guerra Civil”, el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en “ estranyes “ circumstàncies.
A l'interior, molt espaiós, la nau és coberta amb volta d'aresta. Les parets de l'absis, presenten una decoració recent, amb plafons de fusta al basament i a la resta decorades amb murals molt figuratius.
A la capella lateral entrant, on hi ha la pica baptismal, hi ha un mural obra de l'artista Josep Minguell i Cardenyes (Tàrrega, 1959)
Quan visitàvem l’Església amb l’Antoni Ibañez Olivares, se’ns feia tard per arribar puntualment a sopar al Monestir de Vallbona de les Monges on fèiem estada, en aquella època les claus les tenien al forn, i li demanàvem al forner que ens vengués unes coques de recapte, l’home ens deia que no calia, perquè era conscient de la pressa que teníem, li insistia, i quan arribàvem – tard – desprès de les justes recriminacions de la germana hostatgera, li lliurava les coques de recapte “ per la comunitat”. Des de sempre tinc clar que els “ senyalets d’amor “ fan perdonar si més no, les petites faltes.
https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-marti-de-malda-sant-marti-de-riucorb
https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/457
No trobava la publicació al blog :
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/lestiuet-de-sant-mart.html
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/01/sant-roc-i-sant-sebastia-la-vall-del.html
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2020/07/moli-o-castell-de-la-sinoga-sant-marti.html
https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2016/08/in-memorian-de-les-escoles-publiques-de_13.html
https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2013/07/escola-publica-de-sant-marti-de-malda.html
Gràcies Assumpta Figueras Viñas , començo a mal pensar del senyor Google.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada