dimarts, 3 de juny del 2014

LES PINTURES MURALS DE SANT ANDREU DE PALOMAR.

Havia parlat de l’església advocada a Sant Andreu, del que fou poble anomenat alhora que amb l’advocació de l’apòstol amb el topònim ‘Palomar’, que desapareixia el 20 d'abril de 1897, quan la reina Regent d'Espanya, Maria Cristina d'Habsburg-Lorena (Gross-Seelowitz, Moràvia, Imperi Austríac, 1858 - Madrid, Espanya, 1929) signava el Decret d'Agregació que va el annexionar a Barcelona.


En aquesta església hi havia una Capella on s’aixoplugava la imatge d’aquell Sant Crist del que es parla als segadors :


On és vostre capità?
-On és vostra bandera?
Varen treure el bon Jesús
tot cobert amb un vel negre.

-Aquí es nostre capità,
aquesta és nostra bandera.
A les armes,catalans,
que ens han declarat la guerra!

Segueu arran!
Segueu arran,
que la palla va cara!
Segueu arran!

S’ha fet des del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL una feina excel•lent, i avui aquella Capella és una completa ruïna que avergonyeix a tots els catalans.

El Joan Serra Saún em feina arribar una col•lecció de magnifiques fotografies dels impressionants murals de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, obra del pintor Josep Verdaguer i Coma ( Sant Andreu de Palomar 1923 – 2008) , la seva pintura és un valuós testimoni del seu entorn; no busqueu temes espectaculars, hi trobareu però, veracitat , autenticitat, i un admirable registre dels efectes lumínics i el càlid sentit humà. Inspirant-se en les persones que vivien aleshores a Sant Andreu de Palomar, recrea alhora que escenes bíbliques, algunes de la vida de Sant Andreu apòstol i màrtir.





Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com