dissabte, 7 de maig del 2016

IN MEMORIAN DE LA COLÒNIA ESCOLAR AL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT. SANT FELIU DE PALLEROLS. LA GARROTXA. GIRONA

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, el Santuari es convertia en colònia escolar per acollir als infants evacuats.


Llegia a la pàgina de l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols; el Santuari de la Mare de Déu de la Font de la Salut presideix la vall d'Hostoles, a recer del Collsacabra. Situat a 1000 metres d'altura pertany a la parròquia de Sant Feliu de Pallerols, bisbat i província de Girona. És un excel•lent mirador per poder contemplar unes vistes meravelloses des dels Pirineus al cap de Creus.

La Salut ha estat sempre objecte de la cura de la parròquia i de tots els seus fidels devots del nostre municipi de Sant Feliu de Pallerols. Ha esdevingut un dels santuaris més visitats, al qual acudeixen a expressar la confiança en la intercessió de la Verge, molts pelegrins i cada cop més excursionistes atrets per la bellesa dels paratges en què es troba situat.

La primera capella va ser fundada al 1642 disposant una imatge d'una verge dins una bauma, sota la Roca del Claperols.

La capella s'amplià a mesura que augmentava la seva devoció (segle XVIII).

A partir de 1862 es bastí l'actual església neoclàssica. No consta qui en va ser el promotor, ni per descomptat tampoc el mestre d’obres i/o arquitecte, és aquest un pèssim costum d’aquest consistori, que diu desconèixer també qui va ser l’arquitecte que els aixecava l’escola pública: http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/12/escoles-publiques-o-dels-nens-ceip.html , sou pregats de fer-nos-ho saber, tant d’un edifici com de l’altre a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cada any, el mes de setembre es celebra l'aplec al Santuari i reuneix gent de tota la comarca. També, al mes de maig des de 1975 s'organitza la Pujada a peu a la Salut que és realitzada per atletes locals i de la comarca des de temps inversemblants.

Us deixo un enllaç als goigs :
http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2011/06/goigs-la-mare-de-deu-de-la-salut-de_29.html

Hi al treball magnífic del Xavier Solà Colomer >EL SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LA FONT DE LA SALUT>
https://books.google.es/books?id=IlK4juMc0n0C&pg=PA20&lpg=PA20&dq=goigs+de+la+verge+de+la+salut+de+sant+feliu+de+pallerols&source=bl&ots=J4Eg3zZRbB&sig=jZjjdmWDuz-wmmh8GfahGJqoM_s&hl=ca&sa=X&ved=0ahUKEwiOv775zMfMAhUJMhoKHQguDksQ6AEINTAE#v=onepage&q=goigs%20de%20la%20verge%20de%20la%20salut%20de%20sant%20feliu%20de%20pallerols&f=false

http://www.trianglegironi.cat/bloc_fitxers/garrotxa/sant%20feliu%20de%20pallerols.php

Bevíem aigua de la font, i deixàvem la pregaria a Maria perquè vetlli per la nostra salut i la d’aquells que ens estimem.


Al Santuari s'hi accedeix per la carretera comarcal que va de Sant Esteve de Bas a Vic, la C-153.