diumenge, 22 de maig del 2016

LES RUNES DEL CASTELL DE L’ALBI. LES GARRIGUES. LLEIDA

Quan pugues al pla on estan les runes del Castell de l’Albi, no costa gaire imaginar al muetzí (de l'àrab مُؤَذِّن, muʾaḏḏan, "cridador”), fent la crida a l’oració Al•lahu-àkbar (de l'àrab الله أكبر, Allāhu akbar, "Déu és [el] més gran") https://www.bromera.com/tl_files/pdfs/Fragments/Nomsarabicsdelloc.pdf

Llegia a patrimoni Gencat que la primera referència ‘cristiana’ que tenim del castell és del 1166, quan Guillem de Cervera, en rep la propietat sota la potestat d'Alfons I de Catalunya.

L’any 1168 tornem a tenir-ne notícies, Guillem de Timor subinfeuda el castell a Ferrer de Llindars i a la seva esposa Ermessenda de la Guàrdia.

L’any 1202, tenim documentat que es trobava en construcció; es basteix entre 1200 i 1400.

El 1359 es fa donació de la baronia de l'Albi i Cervià a Elionor de l'Albi. Aquest castell fou engrandit i modificat a les darreries del segle XV amb unes estructures gòtiques i sobretot al segle XVI, quan esdevé un notable palau renaixentista.

Els llinatges Cardona- Mur i Erill feren de la fortalesa medieval una de les mansions més sumptuoses i refinades de Catalunya. Segons les restes arqueològiques i la documentació es pot saber que l'obra romànica es realitzà en temps dels Cervera i els Timor; la gòtica és de temps dels barons Ramon-Pere i Mur-Cardona; del renaixement al barroc, foren els Erill-Cartellà i Sabastida.

Llegia que l'arquitectura que assolí abans de la guerra de 1640 era comparable a la del castell d'Arbeca. Sobta la comparació, Arbeca ha passat a la història de l’estultícia mundial per la venda que es feia de les pedres del castell per confegir llambordes, en tenim una imatge gràcies a un oficial del exercit francès.

Tot i que abans ja es trobava en condicions precàries, des de la guerra civil (1936-1939) es troba en ruïnes i només resten dempeus alguns murs i dos cellers degut a l’espoli que patí.

L'any 1977 el baró de l'albi, Carles de Montoliu i Carrasco (Barcelona, 13 de setembre de 1930), féu donació a l'Ajuntament del Castell dels seus avantpassats.

El castell fou restaurat durant els anys 2008-2009. Les excavacions portades a terme en el marc d'aquest projecte van posar al descobert tot un sistema de drenatge d'època moderna ubicat al pati del castell. A més, es van trobar restes d'una estructura palacial anterior a la reforma del segle XVI però posterior a la torre quadrada i es va poder ajustar la cronologia de la sala amb volta, que amb la seva estructura actual dataria del segle XVI. També, gràcies a les excavacions a la zona NW del castell, es va poder rebaixar la data d'ocupació de l'indret fins a l'edat del Ferro amb la troballa d'unes estructures que en principi podrien ser d'una fortificació.

Prèviament a aquesta restauració es va realitzar una excavació arqueològica l'any 2002 per reunir les dades tècniques necessàries per a poder endegar el projecte de recuperació del castell. Les tasques es van centrar en la neteja i definició de l'antic pati del castell i el perímetre S i E de la torre quadrangular situada a l'extrem E. Durant aquests treballs es va trobar l'empedrat de còdols del pati.



Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com