dijous, 30 d’agost del 2018

IN MEMORIAM DELS EDIFICIS ESCOLARS DE PALS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Li demanava al Joan Dalmau Juscafresa que afegís a la seva excel·lent tasca de recerca en l’àmbit del patrimoni històric/o artístic, els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, que estimo pel cap baix en més de 4.000.

Comptava a Pals a la valuosa col·laboració del NARCÍS SUBIRANA FELIU ( Pals, 1956) http://www.pals.cat/portal/attachments/article/260/9.%20NSF.pdf


carrer Abeurador,34


carrer Enginyer Algarra,42


Antic edifici que va ser escola, està en uns carrerons a l'esquerra pujant al Pedró de Pals.



Edifici on es va fer escola a la Plaça Major,2 davant l’ajuntament.


escola de nenes al carrer Samaria,26 cantonada amb el carrer Quermany,13,

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Pals&page=3&pos=28


ESCOLES DE PALS / CEIP QUERMANY

Edifici de planta baixa i coberta a quatre aigües construït gràcies a l'aportació de Josep Torres Jonama. Aquest personatge va fer fortuna a Amèrica i en retornà va fer construir escoles a Palafrugell, Mont-ras, Pals i Regencós. Totes les escoles segueixen el model de Palafrugell, tot i que de dimensions més petites. El sistema constructiu fou importat pel mecenes des d'Amèrica, i reflecteix les escoles que aleshores es construïen allà.

Josep Torres i Jonama (1857-1946) després d'acumular certa fortuna a Nova York, va seguir l'exemple dels rics llegendaris de Nord Amèrica que destinaven grans quantitats a fundacions de cultura i beneficència. Sempre va recordar el seu poble natal, Palafrugell, sobretot el primer quart del segle XX, en què la situació de l'asil, l'hospital i les escoles era especialment delicada. Per millorar l'estat d'aquestes institucions va concedir importants ajuts econòmics, una de les aportacions més destacades va ser la compra dels terrenys i construcció de les escoles, que un cop acabades va donar a l'ajuntament (vegeu Escoles Torres Jonama de Palafrugell, reg. 4453)

Escoles construïdes l'any 1925 pel constructor Miquel Briasi Torrent (1882-1956), seguint el projecte portat d'Amèrica per Torres Jonama. Aquest financia el 50 % del projecte, la resta va a càrrec del consistori.

L'any 1956 Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988), com a arquitecte escolar, projecta un edifici per a parvulari i habitatge pel mestre en el solar de les escoles. El conjunt ha patit diverses ampliacions posteriors.

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com més dades de la història d’aquestes escoles.