dimarts, 14 d’abril del 2020

CASA JOSEP FONT GUMÀ. VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

Aprofitava que el bon amic Juan Navazo Montero en la seva visita a Vilanova i la Geltrú, retratava una part de la façana de la casa coneguda com Can Font i Gumà, Casa Bultó o Can Bultó i Marquès, situada al carrer de Sant Joan, 31-33.


Patrimoni Gencat ens la descriu com un edifici de grans dimensions, de planta rectangular, que fa cantonada entre els carrers de Sant Joan i de Sant Gervasi, té el pati posterior que dóna al carrer de la Mercè. La façana principal, al carrer de Sant Joan, és de planta baixa, pis i golfes. A la planta baixa hi ha dues obertures d'accés, una d'arc de mig punt i una allindada, i dues finestres rectangulars, que en origen eren portes. Al primer pis hi ha quatre obertures rectangulars i damunt una cornisa de coronament. La façana del carrer de Sant Gervasi és de planta i dos pisos. La façana posterior, que dóna al pati, té un porxo d'arcs carpanells a la planta baixa sota una galeria amb columnes. A la part superior hi ha un terrat. El conjunt presenta esgrafiats geomètrics.

Cap dada de l’esgrafiador, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Per l’època de la reforma, 1942 , Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 - 1988) té força números per a ser-ne l’autor.

http://www.academiadelpartal.org/files/n8_127_144.pdf


L'edifici té el seu origen al segle XVIII, segons indica la data que figura a la clau d'una de les portes (1791).

Fou construït com a residència de la família Font.

Una altra inscripció amb la data de 1842 sembla correspondre a una nova intervenció.

A principis del segle XX pertanyia a l'arquitecte Josep Font i Gumà (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 23 de gener de 1859 - 4 de juliol de 1922 .

Posteriorment, la casa passà a mans de Josep Maria Bultó Marquès (Barcelona, 1900 - Barcelona, 9 de maig de 1977), que realitzà, l'any 1942, diverses obres de reforma a l'interior i a la façana del carrer de Sant Gervasi, segons projecte de l'arquitecte Carles Marquès Maristany ( 1909-2001 )

La finca va ser adquirida pel Ministerio de Justícia que després d'efectuar les modificacions necessàries, hi instal·là els Jutjats. Ens agradarà tenir noticia de l’autor de les “modificacions necessàries” a a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Si malgrat el desgovern del PSOE/PODEMOS sobreviviu a la pandèmia, poseu Vilanova i la Geltrú el Garraf , .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu però, previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, el desastre majúscul de la pandèmia del coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase ‘el demà NO existeix’ ha esdevingut més que profètica, oi?.

Us penarà tota l’eternitat si no seguiu el nostre consell