divendres, 10 d’abril del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA DE SANTA ANNA DEL CASTELL DE MONTLLOR. GAVET DE LA CONCA. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA

El Francesc Cardona Fonoll, atenen molt amablement el prec que fèiem urbi et orbe des del coneixercatalunya; amics lectors/es , aquesta situació de confinament derivada del ESTADO DE SITIO/ALARMA/EXCEPCIÓN , ens està deixant SENSE material. Us demanem que dediqueu una estona a revisar les fotografies familiars, i si en trobeu alguna en la que apareix algun element patrimonial – església, castell, edifici singular, font, arbreda, muntanya, paisatge ..., en la feu arribar a l’email castellardiari@gmail.com

Us ho agrairem infinitament nosaltres, i els lectors/es confinats que troben la lectura un moment d’abstracció d’aquesta tràgica situació.

Em feia arribar fotografies del runam esfereïdor de l’església de Santa Anna del Castell de Montllor , també anomenat Castell de l'Hostal Roig o Castell dels Moros



L’enciclopèdia Catalana ens diu que l’any 1314 gaudia de la categoria d’església parroquial, integrada dins l’ardiaconat de Tremp.

Malauradament, aquest és, ara per ara, l’únic esment conegut referit a aquesta església, de la qual tampoc sabem en quin moment canvià l’advocació primigènia per l’actual de santa Anna.

Per l’estat de les ruïnes de l’edifici, es pot concloure que l’església de Santa Anna era un edifici d’una sola nau, possiblement coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis central i dues absidioles laterals, formant trèvol, que pel que sembla s’obrien a la nau mitjançant estrets arcs presbiterals.

Les ruïnes de l’església de Santa Anna de l’Hostal Roig són a uns dos-cents metres al sud del poble de l’Hostal Roig.

Catalunya, sotmesa a un permanent espoli, ho tenia difícil per conservar el seu patrimoni històric, l’endeutament que es generarà amb la tragèdia del coronavirus, farà del tot impossible destinar cabals públics a aquests fins.

Si sobreviviu a la pandèmia, poseu Vilanova de Meià, la Noguera, Gavet de la Conca, el Pallars jussà , .., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

Tal com va tot plegat, i amb el paisanatge que mana en aquest món, Donald John Trump, Vladímir Vladímirovich Putin, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu,..., i qüestions tant greus com canvi climàtic – potser irreversible - , i les amenaces com el coronavirus,..., fer plans a llarg termini no sembla massa lògic, oi?.

Ermessenda de Valrà, ens deixava una reflexió molt adient “el demà NO existeix”

Ah!, em trucaven des de ves a saber on perquè els donés accés remot al meu ordinador, m’explicaven que eren de Windows i que li farien una ‘repassada’ ; em feia el suec, i us aconsello fer el mateix si us succeeix, en cas de dubte consulteu als tècnics locals que us subministraven/mantenien / reparaven habitualment la vostra màquina