dijous, 30 d’abril del 2020

L’AQÜEDUCTE DIT EL PONT ALT - EL PONT MAJOR. LA SELVA DEL CAMP JUSSÀ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos retratava l’aqüeducte , ubicat a uns 30 minuts del poble, proper al mas de Campanet, conegut com Pont Alt , que salva la Riera de la Selva del Camp, amb una sola i gran arcada.


A la pàgina de l’Ajuntament expliquen que és l’obra més visible del Rec que condueix l’aigua a la vila de la Selva del Camp.

És una esvelta construcció de pedra lligada amb morter amb un arc de carpanell, que es va construir per traspassar l’aigua d’un costat a l’altre tot salvant el llit de la Riera.

Medeix 12,70 metres d’alçada i 57 metres de llargada.

Atès que no hi ha dades concretes de la seva construcció, i seguint el costum – mal costum – de designar com ‘ dels moros’, totes les construccions de les que no es tenen dades, algú el cita com “el pont dels moros”.

Es pot, sense cap demana de dubte, afirmar-ne l’existència al segle XIII, ja que és citat en un document de l’any 1209 com a pont superior (pont major).

A una de les parets hi figura una placa commemorativa de la seva restauració el 1567.

Davant la Resclosa (aleshores encara no estava feta), hi havia un molí, on l’aigua que sortia, després d’haver fet el servei, no podia tornar al rec de la vila i es perdia per la Riera. És per aquest motiu que els moliners, ajudats pels jurats de la vila, van construir el pont, una mica més avall del molí, en què encara avui dia podem observar els fonaments de la roca viva a cada costat.

Seguim en la nostra tasca de divulgar el patrimoni històric de Catalunya, malgrat la persistència de l’epidèmia de la Covid.19, gestionada de forma maldestra pel GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA.

El GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA va reclamar TOTES les competències en matèria de Sanitat, així que haurà de respondre per acció u omissió de TOTES LES ACCIONS DUTES A TERME.

Ah!, cal recordar que a la vigent legislació , la responsabilidad patrimonial de la Administración por los daños producidos por el funcionamiento normal o anormal de los servicios públicos es una responsabilidad objetiva ya que supone que no es estrictamente necesario que el daño a indemnizar sea realizado con culpa o ilegalidad; únicamente será necesario que el perjudicado no esté obligado por norma alguna a soportar el daño.