dilluns, 7 de juny del 2021

CASA DE LA COROMINA. VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

L’Olga Sacret Roca, publica una fotografia  de la casa de la Coromina a la Vall de Bianya, amb aquest  peu informatiu; Antiga casa reformada i ampliada amb les tendències eclèctiques pròpies de finals del segle XIX I principis del XX. 11 abril 2021




Va ser bastida a principis de segle XX segons els gustos del propietari, que havia viatjat per tot el món i, en instal·lar-se a la vall de Bianya va decidir construir la casa amb els estils que més li agradaven.


L’autor fou l’arquitecte Rafael Masó i Valentí (Girona, 16 d'agost de 1880 - Girona, 13 de juliol de 1935)  que  donava resposta a les demandes del promotor des de la mateixa porta d'entrada, e'estil modernista i línies sinuoses , amb rajoles amb la Mare de Déu del Roser a la part externa i Sant Josep a l'interior.




Pel que fa a la casa es barregen línies i gustos arquitectònics molt diferents.


Té planta rectangular i disposa de baixos, pis i terrassa. Aquesta darrera està envoltada de merlets vidriats i té una part coberta amb teulat a quatre aigües, finestres rectangulars de fusta i murs enrajolats amb dibuixos de vegetals estilitzats. La resta d'obertures de la casa tenen la forma de l'arc islàmic. A migdia té adossada la masoveria. Malgrat els pocs anys d'existència, la casa va ser reformada i en va ensorrar una galeria amb vidrieres que, acabada en cúpula d'estil oriental, sobresortia de la façana de sol ixent.






L’Olga Sacret Roca l’havia retratat  l’any 1986. “ Vista de l'edifici”

https://www.accac.cat/index.php?seccio=cases&id=79


Quan al topònim, força freqüent, el diccionari català valencià balear diu que és un sinònim de quintana , derivat etimològicament del llatí condomīnia, pl. de condominium, ‘terra que es té en copropietat’, ‘camp lliure d'impost’, ‘camp anex a una vila’