diumenge, 5 de desembre del 2021

CAN MITJANS I L’ERMITA DE SANT NICOLAU DEL PUIG CASTELLAR. L’AMETLLA DEL VALLÈS.

 

El Crisant Palau, exerceix de notari gràfic de la comarca del Vallès Oriental, en aquesta ocasió publica una fotografia; 1958 - L'Ametlla del Vallés - Postal -Granja Mitjans i l'ermita de Sant Nicolau




Aquest any 2021, el dia 9.07. concretament patia un accident, que des d’aleshores m’impedia continuar amb les meves sortides arreu de Catalunya, agraeixo infinitament les publicacions del Crisant Palau, que si més no, em permeten entretenir-me fent la recerca de dades.




https://www.ametlla.cat/media/repository/documents/2020/urbanisme/cataleg_masies/PEM_Ap_Inicial-diligenciat.pdf


https://patrimonicultural.diba.cat/element/can-mitjans




Masia de tipologia 2 segons Danés, és a dir, amb una teulada de dues vessants. No es troba referència de l'edificació que permeti datar la masia. De totes maneres, pels elements interns, l'antiga masia podria haver estat construïda cap els segles XIII-XIV.


Posteriorment, va ser ampliada cap a darrere i es va repujar un pis al segle XIX. Les darreres reformes es van realitzar l'any 1995 per condicionar la masia com a segona residència, amb tres plantes.


La façana és arrebossada i pintada a sobre, tot i que, en la façana oest i part d ela nord s'ha deixat vista la pedra amb reforç de calç.


La façana principal compta amb cinc finestres i una porta amb ampits i brancals de pedra; i un frontís sobre el qual es troba un rellotge de sol.


A la façana oest s'hi adossa un cos (volum B) de dues plantes, que antigament funcionava com a corts.


La façana principal està formada per 6 arcs, i actualment s'usa com a magatzem.


A la part posterior s'ha adossat un petit porxo de xapa (volum C) i una escala metàl•lica d'accés directe a la planta primera.


https://www.todocoleccion.net/postales-cataluna/lametlla-valles-ermita-sant-nicolau~x43087175




Ermita de Sant Nicolau - 1950

Fotografia.  Amadalvarez

Datada l'any 1106, figura com a Sant Nicolau de Puig Castellar. A la segona acta de consagració de l'església parroquial de Sant Genís, l'any 1123, ja hi surt esmentada com a subjecta a la parròquia.


Al llarg dels temps va ser reformada i engrandida, ja que en la façana del cantó de tramuntana hi ha encara restes d'una petita barbacana o ràfec que demostra la poca alçada dels seus primers temps.

 

L'actual capella, construïda sobre l'edifici romànic, no permet destriar les parts primitives perquè l'aparell queda ocult per l'arrebossat.


És d'una sola nau de planta rectangular, amb unes mesures aproximades de 12 metres per 6. Al mur de ponent, disposa d'un campanar d'espadanya amb un arc de mig punt i de la porta d'accés de llinda plana, on es marca que va reformar-se l'any 1699. També té un ull de bou que es troba a l'alçada del cor. Al mur de migdia hi ha una porta d'estil romànic, es desconeix si és l'original. La darrera restauració data del 1998.


A l'exterior, una creu de fusta sobre un munt de pedra commemora el record de la Santa Missió celebrada a l'Ametlla l'any 1913.


 Que Sant Nicolau   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.