dimecres, 8 de desembre del 2021

EL MAS DEL RACÓ. GALLIFA. EL VALLÈS OCCIDENTAL.

 

El Crisant Palau, publica fotografies del Mas Del Racó de Gallifa, al Vallès Occidental, que va ser  la casa taller del ceramista Josep Llorens Artigas (Barcelona, 16 de juny de 1892[1] - ídem, 11 de desembre de 1980), del ceramista i d’alguna de les seves obres







Del mas el Racó en diu Patrimoni Gencat ;

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27434


El mas el Racó està situat en una explanada als peus de l'església  parroquial de Gallifa, advocada als apòstols  Sant Pere i Sant Feliu.


L'any 1950 s'instal·la en aquest mas el ceramista Josep Llorens i Artigas (Barcelona 1892-1980).


En el seu forn i taller de Gallifa realitzà moltes de les seves obres, per exemple la que ara decora la seu de la UNESCO a París.


 Actualment té la funció de segona residència,  s'ha respectat però,  tant l'exterior com l'interior, de l'aspecte del mas. El formen petites edificacions juxtaposades al cos principal. La teulada és a dues aigües i el carener corre perpendicular al frontis. El ràfec, de poca volada, presenta una decoració amb teules. Del mur sobresurt, sota el vèrtex de la teulada, el ferro de pujar la corriola, així com, en un pla inferior, el típic rellotge de sol. La distribució del frontis és asimètrica, mostra una ampliació de la crugia lateral dreta, en la que s'ha obert una altra porta. Algunes finestres conserven els llindars de pedra, la porta principal és d'arc principal de mig punt adovellat. L'habitacle segueix la distribució típica amb planta, pis i golfes. Davant del frontis encara es pot veure l'era, avui dia convertida en jardí. La masia està envoltada per un clos tancat i s'accedeix per dues entrades cobertes per una teulada a dos aiguavessos.


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2012/04/sant-feliu-i-sant-pere-de-gallifa.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2017/06/in-memoriam-de-lescola-de-gallifa.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2017/06/in-memoriam-de-la-capella-del-santissim.html


https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2014/10/fita-del-millenari-de-gallifa-valles.html


Gallifa té un encant especial.