dimarts, 18 de gener del 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MANYANET ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT PERE, SARROCA BELLERA. EL PALLARS JUSSÀ.

El Raúl Pastó Ceballos m’enviava una fotografia de l’església de Manyanet, al terme de Sarroca Bellera, a la comarca del Pallars jussà,   advocada a l’apòstol Sant Pere.




El Jordi Boix i Pociello, escriu a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1505801a167.xml


Sant Pere de Manyanet (Sarroca de Bellera)

 

No és coneixen notícies històriques directes sobre aquesta antiga parròquia. Molt probablement aquesta església gaudí d’una afecció especial car donà nom a la vall de Manyanet, capçalera del riu de Bellera, coneguda d’antic com a vall de Sant Pere. En formaven part els llogarets de Buira, Castellvell de Bellera, Avellanos, Castellnou d’Avellanos, Vilancòs, i el mateix Manyanet. D’altra banda, el topònim Manyanet prové del llatí Medianetu que significa justament “línia on és posa un molió”. Per tant, podem identificar-la també amb Sancti Petri de Nubibus (1488 metres d’altitud), límit tradicional del comtat de Ribagorça segons la crònica d’Alaó “renovada” (1154). Al final del segle XII consten diverses adquisicions de l’hospital de Susterris a la vall de Sant Pere; així, per exemple. Guillem de Sas hi lliurà un capmàs ai lloc de Manyanet (1187); el germà Guillem hi va comprar dos masos. Ja al capbreu llevador d’aquesta comanda (1378) llegim que “la vayll de Sent Pere e de Sen Serni” era de la baronia d’Arnau d’Erill (Manyanet, deu focs). En l’època moderna restà integrada al comtat d’Erill


Patrimoni Gencat en diu ; Església de planta rectangular amb capelles i sagristia als laterals. La porta té un arc de mig punt i òcul il·lumina el cor i galeries laterals. La coberta de dues vessants és més baixa als costats. És interessant la base del campanar per les finestres espitllerades de tipus més antic. El campanar, aixamfranat a les cantonades té quatre finestrals amb campanes i la coberta vuitavada és de lloses de pissarra. Una part de la coberta s'ha reparat amb uralita.




Hom pensa que la família de Josep Manyanet i Vives (Tremp, Pallars Jussà, 7 de gener del 1833 - Sant Andreu de Palomar, Barcelona, Barcelonès, 17 de desembre del 1901), fundador dels Fills de la Sagrada Família ,  les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, i apòstol de la devoció a la Sagrada Família, venerat com a sant per l'Església catòlica des de l’any 2004, era originaria d’aquest llogarret.  




Si  en teniu ocasió visiteu Manyanet , la comarca del Pallars jussà , i la " Terra Ferma ", i si sou catalansi us estimeu la vida, eviteu viatjar a Palència, almenys fins que tanquin a la presó al Pablo Casado Blanco (Palència, 1 de febrer de1981)