dimarts, 25 de gener del 2022

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CERDANYOLA DEL VALLÈS, ADVOCADA A SANT MARTÍ DE TOURS.

 

Malgrat el fred intens anava  el 24.01.2022 , fins a Cerdanyola del Vallès – potser caldria adaptar el nom, perquè de “ petita”  Cerdanyola, res , oi?, i retratava entre altres edificis l’església parroquial, advocada a Sant Marti de Tours, de la que en diu Patrimoni Gencat;  Església de llenguatge historicista, de planta de creu llatina. Té una nau central i tres capelles laterals a cada costat de la nau central que es comuniquen entre sí. La construcció segueix el model gòtic amb l'interior de volta de canó. La façana té una portalada de punt rodó amb arquivoltes sustentades en unes columnes de fust llis i un gran rosetó. El teulat és a dues aigües. Al mur de llevant hi ha adossada la torre campanar de planta quadrada i amb coberta a quatre aigües amb ceràmica vidriada. El remat de la torre és de maó vist fet que contrasta amb la resta de la construcció d'aplacat de pedra.





A darreries del segle XVII s'edificà una nova església al Pla que fou cremada l’any  1808 pels francesos, que com tothom sap som molt catòlics, apostòlics i romans, oi?..

 

L’any  1906 l’  arquitecte  Eduard M. Balcells i Buigas (Barcelona, 22 de setembre de 1877 - 4 de novembre de 1965) construïa una nova església al centre del poble ,  i al seu costat, la casa rectoral.




Un i altre edifici, son la Postal “perfecta” de Cerdanyola del Vallès.


Trobava l’església tancada amb pany i forrellat, això no em permetia veure al Crist de Juventeny.


Em sembla un despropòsit que les esglésies no estiguin obertes, i sovint em pregunto, és que els molesten els fidels ?.


Algú m’ajudava amb el tema de l’aparcament donant d’alta el meu mòbil a l’aplicació , li agraeixo infinitament aquest favor.