dimarts, 19 d’octubre del 2010

GRANOLLERS. RECORD DE LES MURALLES

Anàvem el Joan Vilardell Illa i l’Antonio Mora Vergés fent el recorregut de les muralles de Granollers, val a dir que des de l’Ajuntament es potencia més l’anomenada ‘ruta del modernisme’, que el petit recorregut històric que ens proposàvem fer.

Diuen les cròniques que es van començar a bastir les muralles l’any 1291 i es van aixecar entre el 1366 i el 1380 sota el regnat de Pere III.

Enderrocades a final del segle XIX – això aleshores era ‘el progrés’- encara força restes de les refetes en el segle XVI.

Tenien un traçat hexagonal amb onze torres de defensa i un camí de ronda conegut com "corredossos".

Dels cinc portals d'entrada que coincidien amb les vies de comunicació que existien aleshores i tenien una capella al damunt: el de Barcelona (Sant Cristòfol), el de Caldes (Santa Anna), el de Corró (Sant Antoni), el de Bell-lloc (Sant Roc) i el de la Roca (Santa Esperança), no en queda cap.
Inicialment al enderrocar les muralles es traslladaven les capelles a un costat del carrer, en recollirem imatges – allà on encara és possible - .

Sortíem de la Plaça Porxada – on les nostres parelles participaven en la Ballada country - i començàvem per la Plaça de la Caserna, on es troba l’antiga capella de Santa Anna – avui llibreria - ;






el carrer de la Constància – petit i descuidat – conserva potser el major espai de muralla.



Continuarem pel carrer de Sant Cristòfol on únicament hi ha una majòlica a la paret.


El següent testimoni històric està situat en alt a la cruïlla del carrer de Santa Esperança.





La resta son únicament plaques metàl•liques que indiquen el punt on s’aixecaven les capelles – que van ser enderrocades perquè haguessin fet inviable el creixement de Granollers - . Dissentim d’aquesta apreciació i lamentem la pèrdua d’aquests testimonis de la nostra història.


Recollirem una imatge basament d’una torre rodona de la muralla a la plaça de Maluquer i Salvador, que les obres de conversió en illa de vianants del centre històric l'any 2009, van permetre recuperar . Es tracta d'una torre de tambor atalussat corresponent a l'angle nord-est de la muralla medieval.


No hi ha diferencies substancials entre els dos Vallès, pel que fa al descuit – quan no la negligència greu – en la conservació del patrimoni històric col•lectiu.