dimarts, 26 de març del 2013

LA CASA MALLA DE PALOU

En un context de fortíssima repressió contra Catalunya que assolirà el ‘súmmum’ en el període la Dictadura de Miguel Primo de Rivera (Jerez de la Frontera, Cadis, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930) es produeix l’accessió a Granollers del Lledoner (1922), segregat de les Franqueses del Vallès, i del municipi de Palou (1928), del que ens explica l’enciclopèdia de Barcelona :

Antic poble i actual barri (116 m alt.) de Granollers (Vallès Oriental), que formà municipi independent fins el 1928, situat a l'esquerra del Congost, aigua avall de la ciutat.

El lloc és esmentat ja el 955, i l'antic castell de Palou fou propietat de l'orde dels templers.

El nucli primitiu és centrat per l'església parroquial de Sant Julià, consagrada el 1103.

A la fi del segle XIV passà sota la jurisdicció de la corona.

L'antic terme, bàsicament agrícola (cereals i llegums) i de població en bona part disseminada, que comprenia la caseria del Junyent, s'ha convertit en àrea d'expansió urbana i industrial de Granollers i actualment té urbanitzada o edificada la quasi totalitat del territori.

El nom ‘Malla’ de la masia prové del cognom del propietari.

Es tracta d'una antiga casa de finals del segle passat, de la qual encara resta part dels fonaments sobre els que els seus propietaris construïren la que avui existeix al costat del Camí Ral i la carretera d'anar a Montmeló (GARCIA-PEY, 1990).



La descripció ens diu : Masia situada en zona rural, al costat del camí Ral i davant la carretera de Montmeló. Als voltants existeixen encara camps de conreu. El cos central és de planta basilical i està coronat per una espadanya, amb un rellotge de sol circular al centre.

Consta de planta baixa, pis i golfes. La coberta és de teula àrab a dues vessant limitada per una imbricació d'arcs. En les cantonades del primer pis hi ha torres de guaita i a l'eix central tres finestres d'arc de mig punt a les golfes, balcó amb barana de barrot a la planta pis i porta dovellada d'arc de mig punt (CUSPINERA et alií, 2001). Davant de la façana hi ha una era enrajolada i un lledoner de bones proporcions.

Sou pregats d’esmenar i/o complementar aquesta informació al’email coneixercatalunya@gmail.com

L’ombra macabra dels Dictadors, plana novament sobre Catalunya

1 comentari:

Viky ha dit...

El día que localice este Blog, tuve una alegría, es muy interesante y muy útil para el que le gusta sabes la historia de lo que esta viendo.
En una salida con el C.C.CANDEU de Les Corts- Barcelona a La Vall D'Olzinelles. saque fotos de los (restos) hornos de la pega, me llamaron la atención y buscando información di con vuestro Blog.
He pasado el enlace a amistades y me han dicho que es magnifica toda la información que contiene.
Así que muchas felicidades.
Viky