diumenge, 27 d’octubre del 2013

LA TORRE DE LES CIGONYETES AL PENEDES SOBIRÀ

Ens aturàvem el Josep Olive Escarre, i l’Antonio Mora Vergés, davant la dita torre de Gunyoles, topònim derivat del llatí ciconiolas, ‘cigonyetes’; ignoro si encara avui, aquestes aus trobem acollida al Penedès sobirà, encerclat per carreteres, autovies, autopistes, i vies de tren convencional i d’alta velocitat.

Les cròniques diuen que amb les seves pedres s’alçava l’església de Gunyoles, l’anterior a la que veiem ara, que està datada l’any 1776 – feta amb els diners d’Amèrica – i sota l'advocació de la Transfiguració del Senyor.

Ens explicaven a la casa dita el Castell – la torres està dins del clos . que possiblement es tracta d'un monument funerari romà de tipus turriforme, segons es desprèn de la seva posició (sense domini efectiu sobre el territori i al costat d'una via).


Amb posterioritat al seu primitiu ús, s'hauria aprofitat com a torre de guaita i bada – mal dites arreu de defensa - a l'època medieval.

Actualment les Gunyoles del Penedès ( el topònim el trobem també a la comarca del Tarragonés, al terme de la Secuita, pensem que amb idèntic significat ), està inclòs dins del terme d’Avinyonet - curiosament un diminutiu- ; hem criticat abastament el mal costum d’integrar municipis amb l’excusa d’estalviar despeses administratives – millor li aniria el REINO DE ESPAÑA, si les seves elits politiques no fossin tant estultes, i la corrupció no formes part del seu ADN -. Això NOMÉS aconsegueix diluir la memòria històrica, fet que val a dir està ja previst, i en bona part és la justificació ÚNICA d’aquesta proposta.