dilluns, 28 d’octubre del 2013

CAPELLA DEL SAGRAT COR DE LA COLÒNIA ANTIUS DE CALLÚS. BAGES

En això de les ‘colònies industrials ‘ a Catalunya tenim models de luxe, la Colònia de les Flors de Palà de Torruella al Cardener, la Colònia Pons a Puig-reig al Llobregat, o la Colònia la Farga de Bebié al Ter, i models més ‘casolans’ i/o senzills, com la Colònia Rusiñol també al Ter, o la Colònia Guixaró al Llobregat, i l’Antius de Callús al Cardener.

Quan visitava la citada en darrer lloc, em trobava tancada la porta del recinte industrial on es troba/ trobava la Capella del Sagrat Cor, de la que no podia lògicament obtenir-ne imatges.

Sortosament tenim a Catalunya l’Arxiu Gavin i la seva col•lecció de fotografies dels temples catòlics de Catalunya , i una vegada més m’hi adreçava per demanar-los ajuda.

Rebia un parell d’imatges, la de l’exterior datada 7-X-1967.


La interior de 22-IV-1979


Tenim en matèria de documentació del Patrimoni Històric de Catalunya, greus mancances que només en una mínima part es podrien justificar en raons econòmiques, l’existència aquí i allà de petits grups de recerca i/o d’investigadors particulars, cal valorar-la com molt positiva, alhora que situar-la en el seu just valor, una gota d’aigua en el mar de l’oblit, l incúria i la desídia.

Acostumem a demanar la col•laboració de les ‘persones de bona voluntat’ a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i el resultat de les nostres recerques l’exposem de forma oberta, lliure i gratuïta entre altres llocs al blog http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/

Valentí Pons Toujouse, autor de la pàgina MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em comentava que inclou la capella en el patrimoni modernista català, imagina que deu ser de l’Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, Bages, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914) ja que ell va edificar a la Colònia per encàrrec de Llogari Torrens i Serra, l’any 1913.

En la visita aprofiteu per visitar : http://www.geocaching.com/geocache/GC34ZCR_el-roure-de-la-font-dantius?guid=b7cf65df-7ada-4c15-b206-56125a578adc

Sou pregats d’afegir-vos a la tasca de recuperar la memòria històrica de Catalunya.