dimecres, 25 de desembre del 2013

ESGLÉSIA DE LA NATIVITAT DE SANTA MARIA DE MONTFAR. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA. LLEIDA

Quan superàvem els límits del petit fossar de Montfar, advertia que estava oberta la porta d’aquesta esglesiola advocada a la Nativitat de Santa Maria.


La descripció tècnica ens explica; edifici de planta rectangular, d'una sola nau coberta per dos trams de voltes de creueria i capçada, a llevant, per un absis semicircular, que actualment resta tapat per un envà, al qual s'obren tres nínxols. La porta d'accés s'obre al costat esquerra de la façana sud, a partir d'un arc rebaixat, molt transformat. Un campanar d'espadanya de dos ulls es situa sobre la volta absidal. Al seu interior trobem un cor situat a l'extrem de ponent de la nau i obertura de nínxols per altars als murs laterals. Destaquem el fet que tant l'exterior com l'interior d'aquesta església presenten notables remodelacions que afecten a la seva primitiva estructura, desdibuixant la seva imatge. Els paraments interiors presenten una capa de guix policromada de colors blau i ocre amb un notable procés de degradació, i per les seves façanes exteriors utilitzen l'aparell format pel típic carreuó segarrenc, amb presència d'esquerdes en els seus murs. La teulada està disposada a doble vessant.


http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2013/10/la-cara-de-lesglesia-de-la-nativitat-de

Fou sufragània de la parròquia de Sant Bartomeu de Carbassí, a l'actual comarca de l'Anoia.

No advertíem quan fèiem un tomb pel petit nucli cap edifici que sembli destinat a acollir el culte, pensem doncs que reben atenció espiritual a la propera església de Sant Jaume de Pallerols, ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com