diumenge, 2 de novembre del 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA. VILANOVA DE SAU. OSONA. CATALUNYA

Retratava l'església parroquial de Vilanova de Sau, advocada a Santa Maria, que es troba a l'extrem sud-est del nucli habitat, i desenvolupa les funcions de parròquia.


La descripció tècnica ens explica que el temple malgrat conservar encara, alguns elements o trets propis del romànic, ha sofert nombroses modificacions que li han canviat notablement l'aspecte originari. Del primer període romànic conserva l'absis semicircular amb carreus ben escairats i disposats en filades regulars. També presenta decoracions en arcuacions cegues separades per lesenes. A la part superior un fris de dents de serra. Aquesta decoració s'estén per un tram de les façanes laterals. La finestra que es conserva a la part central del tambor de l'absis és l'única original que es conserva. Amb posterioritat es documenta 'afegitó de cinc capelles laterals, a banda i banda de les quals una fou enderrocada l'any 1970 per construir noves capelles que li donen una aparença d'una segona nau. La façana també presenta nombroses reformes. La portalada no és medieval sinó que és d'estil neoclàssic amb un arc de mig punt i dues arquivoltes decorades. A la part superior s'hi obre una petita finestra emmarcada en pedra. La part superior de la façana es troba coronada per un campanar de torre amb dues obertures acabades amb arc de mig punt. Es troba cobert per una teulada d'agulla. A les façanes s'observa un canvi de parament a mitjana alçada. Això significa que durant l'ampliació de l'església es realitzà un realçat per fer l'església més alta. A la façana de migdia se li adossa la rectoria.


El fossar envolta l'església, això contravé una disposició Reial per treure els cementiris fora de les poblacions que va permetre en el seu moment que la Corona dugués a terme la primera gran operació immobiliària en tot el territori, el fonament ' sanitari' - que va ser la riota del món - troba equí una nostra més de la seva mendacitat.