divendres, 14 de novembre del 2014

EL XALET DE LES MINES DE PLOM DE BELLMUNT DEL PRIORAT I/O DE CIURANA. EL PRIORAT. TARRAGONA.CATALUNYA

La descripció tècnica del ‘xalet’ situat en un petit turonet al peu del poble, dominant les àmplies instal•lacions de la mina "Eugènia", ens diu ; edifici de planta quadrada format de planta baixa i dos pisos i cobert per una teulada a dues vessants. A la planta baixa, un ampli porxo envolta la casa, sostingut al davant i al darrere per columnes geminades de fosa que suporten arcs de mig punt i semi el•líptics que constitueixen una balconada contínua a l'alçada del primer pis. Aquesta, a banda i banda de la façana principal, presenta esplèndides galeries de fusta amb vidrieres, avui destruïdes. Aquelles arcades són decorades amb palets de riu i l'edifici, arrebossat imitant carreus ressaltats, és rematat per u frontó amb elements decoratius a base de fulles. El conjunt, en altre temps envoltat per jardins, era destinat a l'habitatge de l'administrador i a serveis de la mina: menjador, infermeria, oficines, laboratori, arxiu, serveis sanitaris, etc..


L'edifici fou construït l’any 1905 per l'empresa explotadora de la mina, "Folch y Albiñana".

Des del gener del 1917 passà a ser la seu local de "Sociedad anónima de minas del Priorato"

Des del 1972, any del cessament de l'explotació, llegia que l'edifici restà abandonat i ha sofert l'espoliació d'elements metàl•lics de valor i de vandalisme generalitzat; no vaig tenir aquesta impressió – la de l’abandonament – quan el retratava, o quan el contemplava des de la colònia, o des del cementiri.


No li cridava l’atenció al Josep Salvany Blanch, l'any 1916, el dit ‘ Xalet’ a les mines de plom de Bellmunt , a la comarca del Priorat.



La demografia ens permet copsar la importància de l’explotació minera, dels 731 habitants de l’any 1900, s’arribarà al 1321 l’any 1920 – en el primer feixisme [ Dictadura de Primo de Rivera ]- passat el conflicte bèl•lic que es generava per la sedició dels militars feixistes contra el Govern de la II República Espanyola, la població caurà dràsticament, ens imaginem que com a resultat de les ‘purgues’ ideològiques, l’any 1960 assolirà els 1.035, per iniciar una davallada que al tancament de l’any 2013 donava 313 veïns.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquest magnífic edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com