divendres, 30 d’octubre del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA. AMPOSTA. MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

El Joan Ramírez Montserrat publica una fotografia en blanc i negre de l’església parroquial d’Amposta, advocada a  la Marededéu, mal dita Santa Maria, per influència de la llengua castellana,, i la visió herètica de la figura de la Marededéu, tal i com la definia el Concili d'Efes.  


Llegia que l'obra s'inicià al 1773 per l'empenta tant dels veïns com de les autoritats. Al maig de 1776 s'atorgà l'escriptura de construcció en favor dels arquitectes tortosins Francesc Melet i Andreu Moreno, les dificultats econòmiques retardaren l'obra, i , per a estalviar diners, es va demanar un nou projecte a l'arquitecte valencià Manuel Blasco Vergara (Valencia, + 1823).

Els problemes per als pagaments de les obres continuaren i l'edificació es paralitzà definitivament l'any 1826. 

durant la segona guerra carlina fou utilitzada com a caserna per les tropes reials, sofrint bastants desperfectes. 

Cap el 1850 i gràcies a una forta donació de la reina Isabel II s'inicien novament les obres i s'acaben prop del 1875, encara que la façana quedés inacabada.

En els dies foscos que seguien a la sedició del militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el Govern LEGÍTIM de la II República, fou convertida en mercat de la Col•lectivitat General.

L’any 1990 ha estat arrebossada la façana.

La descripció de patrimoni Gencat en diu; Edifici de planta rectangular, una sola nau amb capelles laterals entre els contraforts i absis semicircular. A l'exterior, els laterals longitudinals manifesten el paredat amb barreja de pedres de tot tipus i mides. No hi ha cap element ornamental excepte a la façana principal, on destaquen els dos cossos prismàtics que la flanquegen, probables orígens de torres, tal com ho demostra la torre campanar de la dreta, de planta quadrangular o octogonal, de maó. Els acabaments d'aquests prismes estan decorats a mode de capitells, amb ornamentacions de motius florals i geomètrics. L'interior de la nau està dividit per 5 trams coberts amb volta de canó, els dos últims més petits que els tres primers. L'absis té volta de quart d'esfera i les capelles laterals són de planta rectangular amb voltes d'aresta i es comuniquen per grans obertures d'arc de mig punt als contraforts. A l'últim tram de la nau es troba una gran tribuna. La prolongació dels arcs de mig punt a la cara perpendicular dels contraforts està realçada per pilastres de secció rectangular amb grans capitells compostos. La gran alçada de les capelles dificulta la il•luminació.


Fotografia en color de Deosringas


Fotografia.  Assumpta Figueras Viñas



Fotografia. Jordi Contijoch Boada

El Josep Salvany Blanch, retratava l'any 1916 ,Interior de l'església d'Amposta



El treball del Josep Salvany Blanch, i altres catalans, ens permet recuperar la memòria del Patrimoni català, abans de l'alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, la victòria dels sediciosos ens faria retornar a l'edat mitjana en molts àmbits.  

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com,  castellardiari@gmail.com 

 Que  la Marededéu i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

2 comentaris:

Laia CL ha dit...

Em dona la sensació que l'han com reconstruit o han fet obres no? O és la mateixa estructura de sempre?
Si algú vol saber més informació:
Tarrega televisió
Notícies de la localitat
Notícies de la comarca
País
Opinions
Programes
Notícies en directe

Cultura local ha dit...

L'estrucutra de l'església és la del principi?