divendres, 30 d’octubre de 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA. AMPOSTA. MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Joan Ramirez Montserrat publica una fotografia en blanc i negre de l’església parroquial d’Amposta, advocada a Santa Maria.


Llegia que l'obra s'inicià al 1773 per l'empenta tant dels veïns com de les autoritats. Al maig de 1776 s'atorgà l'escriptura de construcció en favor dels arquitectes tortosins Francesc Melet i Andreu Moreno, les dificultats econòmiques retardaren l'obra, i , per a estalviar diners, es va demanar un nou projecte a l'arquitecte valencià Manuel Blasco Vergara (Valencia, + 1823).

Els problemes per als pagaments de les obres continuaren i l'edificació es paralitzà definitivament l'any 1826.
durant la segona guerra carlina fou utilitzada com a caserna per les tropes reials, sofrint bastants desperfectes.
Cap el 1850 i gràcies a una forta donació de la reina Isabel II s'inicien novament les obres i s'acaben prop del 1875, encara que la façana quedés inacabada.

En els dies foscos que seguien a la sedició del militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el Govern LEGÍTIM de la II República, fou convertida en mercat de la Col•lectivitat General.

L’any 1990 ha estat arrebossada la façana.

La descripció de patrimoni Gencat en diu; Edifici de planta rectangular, una sola nau amb capelles laterals entre els contraforts i absis semicircular. A l'exterior, els laterals longitudinals manifesten el paredat amb barreja de pedres de tot tipus i mides. No hi ha cap element ornamental excepte a la façana principal, on destaquen els dos cossos prismàtics que la flanquegen, probables orígens de torres, tal com ho demostra la torre campanar de la dreta, de planta quadrangular o octogonal, de maó. Els acabaments d'aquests prismes estan decorats a mode de capitells, amb ornamentacions de motius florals i geomètrics. L'interior de la nau està dividit per 5 trams coberts amb volta de canó, els dos últims més petits que els tres primers. L'absis té volta de quart d'esfera i les capelles laterals són de planta rectangular amb voltes d'aresta i es comuniquen per grans obertures d'arc de mig punt als contraforts. A l'últim tram de la nau es troba una gran tribuna. La prolongació dels arcs de mig punt a la cara perpendicular dels contraforts està realçada per pilastres de secció rectangular amb grans capitells compostos. La gran alçada de les capelles dificulta la il•luminació.


Fotografia en color de Deosringas

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com