dimecres, 14 d’octubre del 2015

SANTA FE . ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE. LES OLUGUES. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Havia retratat al Josep Olivé Escarré, davant l’edifici d'una sola nau, coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral, i capçada amb un absis de planta semicircular, de l’església parroquial del poble de Santa Fe, al terme de les Olugues, advocada a Sant Pere.


Llegia – i comprovava posteriorment, quan gràcies a la Carmen Martinez Silva, podia accedir a l’interior - que l'església ha estat modificada – ho mutilada si us agrada més- i engrandida amb cossos afegits posteriorment a la seva construcció. Al costat sud de la nau hi ha una absidiola, mentre que al costat nord hi ha una capella de planta rectangular, afegida en època tardana, i contemporània al seu campanar de torre de quatre obertures. Aquesta capella deu substituir una absidiola que devia completar una capçalera trevolada, la qual presenta coberta independent de dues aigües, més baixa que la de la nau, i està datada en una inscripció epigràfica situada en un dels seus murs, en la qual s'hi pot llegir l'any 1736, juntament amb la representació d'una palma de màrtir i unes graelles, que fan referència al martiri que va patir Santa Fe d'Agen, a qui actualment està dedicada.


Santa Fe d'Agen (Agen, Òlt i Garona, Aquitània, segle III - entre 287 i 303), que com Sant Martí, Sant Sadurni, Sant Marçal, i altres advocacions ens arribava a Catalunya, de la mà de les tropes franques, que col•laborem en la lluita contra els sarrains amb les forces catalanes.

La porta d'entrada, amb llinda treballada, és posterior al romànic i s'obre al mur nord.

Adossat al semicercle absidal hi ha el cos que forma la sagristia, amb coberta d'un sol pendent, el qual és il•luminat per una petita finestra amb llinda, mentre que l'absis de la mateixa alçada de la nau, té dues finestres, una al centre amb arc de mig punt monolític, i una altra situada al costat sud. Al mur sud sobresurt exteriorment una absidiola que fa la mateixa alçada de la nau, amb una finestra d'arc de mig punt monolítica, així com una obertura més alta i allargassada que il•lumina l'interior de la nau, destacant el fet que totes les finestres dels absis són de doble esqueixada.



L’església ‘ antiga’ està quasi orfe d’imatges, segons m’expliquen per decisió dels restauradors que volen així recuperar l’essència de l’edifici romànic.


M’ensenyaven la pica baptismal.