dimecres, 11 de novembre del 2015

SANT ESTEVE DE VALLDORIOLA. SAGÀS. EL BERGUEDÀ. CATALUNYA

Visitava en companyia del Joan Escoda Prats, el conjunt que formen l'església de Sant Esteve de Valldoriola i el seu petit fossar, la descripció de patrimoni Gencat ens diu que el temple té una sola nau amb una sagristia oberta al mur del presbiteri, a tramuntana. Orientada a llevant, té un senzill campanar d'espadanya a ponent. La porta, d'arc de mig punt i amb dovelles regulars, està orientada a migdia. Està coberta a dues aigües i té el carener paral•lel a la façana principal. Decorada interiorment amb una senzilla estilització floral a l'altar i una decoració geomètrica a la resta de l'edifici.




Sant Esteve de Valldoriola té els orígens en l'època medieval (baixa edat mitjana) però fou modificada i ampliada al segle XVIII. La llinda de la porta de la sagristia esmenta la data de 1701.

Sagàs l’any 1718 tenia 270 habitants, xifra que augmentà durant un segle i mig fins a situar-se en els 730 habitants l’any 1857. Des d’aleshores s’inicià una davallada (430 habitants el 1920, 389 habitants el 1960, 294 habitants el 1970, 272 habitants el 1981, 194 habitants el 1991, 153 habitants el 2001, 140 habitants l’any 2005, i la darrera dada que trobava és de l’any 2013, amb 155 habitants.

En la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista havia retratat la façana del magnífic edifici de l'Ajuntament de Sagàs, del que no trobava cap dada enlloc, tampoc la meva petició d’informació – per via telemàtica - fins a dia d’avui no ha tingut resposta, a banda d’ampliar-la a tots els saganesos , la faig extensiva urbi et orbe a tothom que en sàpiga alguna cosa, que ens ho faci saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Catalunya us en deurà una.

El diccionari català valència balear pel que fa al topònim ens diu ; etimològicament grafia aglutinada de vall d'Oriola (probablement nom personal femení medieval).

Hom pensa que pot referència també a l’abundosa existència en aquest indret dels ocells i/o els bolets coneguts amb aquest nom.





Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com