diumenge, 22 de novembre del 2015

IN MEMORIAM ESCOLES PÚBLIQUES DE SANTA BÀRBARA. EL MONTSIÀ. I ALTRES OBRES DE RAMON SALAS RICOMA A TARRAGONA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Trobava imatges d’aquelles escoles que s’enderrocaven els anys 1986/1987, aixecant-se en el mateix lloc l’actual edifici.

http://laplanaradio.cat/12032012/enguany-es-compleixen-25-anys-de-les-%E2%80%9Cnoves-escoles%E2%80%9D/


L'arquitecte als anys 1908-191 , va ser Ramon Salas Ricomà (Tarragona - 20.04.1848 +  Tarragona - 04.04.1926)





Autor també entre altres de :

Escoles de Falset 



Escoles Miquel Granell. Amposta



LES ESCOLES VELLES DE VISTABELLA. CASAL JUJOL. LA SECUITA. TARRAGONÈS. CATALUNYA


ANTIGUES ESCOLES DE LA GALERA. EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA TERRISSA. EL MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA


EDIFICI DE LES ESCOLES VELLES/BELLES DE LES GUNYOLES. LA SECUITA. TARRAGONÈS. CATALUNYA


IN MEMORIAM. ESCOLA PÚBLICA DE LA CANONJA. TARRAGONA



ESCOLES VELLES/ CASA DE LA VILA. XERTA. L’EBRE JUSSÀ. TARRAGONA. CATALUNYA



IN MEMORIAM DE L’ARQUITECTE RAMON SALAS RICOMA. I D’UNA BONA DELS EDIFICIS ESCOLARS DE TARRAGONA I PROVINCIA QUE S’AIXECAVEN ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA.




LES ESCOLES PUBLIQUES DE MONT-ROIG ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. CASA DE CULTURA AGUSTÍ SARDÀ LLABERIA. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA. CATALUNYA




Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una crida molt especial als Casals i Club d’Avis de Catalunya, entre els seus associats hi ha encara moltes persones que recorden perfectament on era l’escola abans de la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

La recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a Catalunya està resultant  un xic “ complicada”, entre els catalans/es que “ es fan el boig”,  les persones vingudes d’altres indrets de Catalunya que massa sovint ni saben “ ni volen saber” , i l’eficiència destructiva de les fonts documentals durant  els anys de la dictadura i en alguns casos fins al dia d’avui, sembla quasi miraculós que n’hagin “ recuperat” més de 1000.

Si ets català/na et demanen la teva col·laboració. Gràcies.

COMPARTIU “ URBI ET ORBE “



Ens agradaria molt  poder “ recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com  les imatges dels edificis escolars que per intermediació del   Dr.  Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923)  s’aixecaven  a tot Catalunya i les Illes Balears ,  pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles “   Catalunya  li ha  de  retre  un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho  mereix avui .