dissabte, 2 d’abril del 2016

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DELS DOLORS. LA PLANA. ALCOVER. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA.

Retratava la Capella de la Marededéu dels Dolors de la Plana, al terme d’Alcover, és un edifici entre mitgeres, que es troba adossat a Cal Serra; l’advocació me la confirmava el Josep Sansalvador Castellet del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)


La descripció tècnica ens diu; petita construcció de planta rectangular, de 10 x 5 metres, d'una sola nau sense capelles. Està il•luminada per una petita obertura circular situada a la façana, damunt la porta d'entrada, d'arc de mig punt i brancals de pedra. La coberta és a dues vessants i en el vèrtex s'aixeca un petit espadat. L'obra és de pedra, arrebossada i pintada imitant carreus.

Aquesta capella fou construïda en el segle XVIII (segons consta en la clau de l'arc de la porta, amb la data 1739) pels monjos de Poblet.

En el seu origen formava part d'un petit nucli de construccions religioses que incloïa, a més, un petit claustre adossat a l'església i la casa dels monjos, elements actualment desapareguts.

L'església, sufragània de la parroquial de Picamoixons, advocada a Sant Salvador, tingué culte fins a l‘any 1936.
En relació amb l'advocació del temple, les fonts consultades no coincideixen: a la G.G.C.C. apareix com a església dedicada a l'Assumpta, mentre que A.Barbarà i J.Cavallé i el Josep Sansalvador Castellet del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), l'atribueixen a la Mare de Déu dels Dolors.

A l’interior es conserva un quadre que representa a Sant Josep i Sant Antoni de Pàdua.

Als anys noranta es va restaurar.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com