dissabte, 23 d’abril de 2016

IN MEMORIAM. ESCOLA DE LA COLÒNIA DE SANT CORNELI. CERCS. BERGUEDÀ

Quan començàvem la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista al Berguedà pensàvem trobar col•laboració tant en el l ‘àmbit públic, com en l’esfera privada

Ens manquen encara dades de Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, L’Espunyola, Figols, Gisclareny, Gósol, Montclar, la Nou de Berguedà, la Quar, Sant Jaume de Frontanyà, Vallcebre, Vilada, Viver i Serrateix,...

Incorporàvem algunes de les escoles de les colònies tèxtils :

Colònia de l’Ametlla


Colònia Viladomiu Vell

Colònia Vidal

Colònia Viladomiu Nou

Colònia Escolar de l’Ajuntament de Barcelona


Colònia Guixarò

Colònia Bassacs


Pavelló de Suècia.

Avià

Guardiola de Berguedà

Gironella.


Bagà

Olvan

Berga


Saldes

Santa Maria de Merlès

Puig-reig.

La Pobla de Lillet

La Maria Rosa Planel Grau i el Miquel Pujol Mur, m’enviaven un email, en el que em diuen :

Hola Antonio,

Espero us trobeu bé.

Ahir vam visitar Sant Corneli i vam preguntar pel col•legi. Segons ens van indicar el seu lloc ha estat ocupat pel Museu i ens van indicar la porta i finestres com el seu emplaçament.

Donant voltes veiérem el cartell i una entrada que diu és la del Hogar del Minero. L’edifici fou construït l’any 1919 i projectat inicialment com a escola.


Consta de planta baixa més dos pisos i teulada a dues vessants amb carener paral•lel a la façana principal. El cos d'edificació és rectangular i té les obertures de façana distribuïdes de forma regular. El 1931 les monges encarregades de l'ensenyament van abandonar el local i aquest fou convertit en "Hogar del Minero", amb cafè, barberia, cinema i sala de jocsLa noia d'informació ens va dir que els nens acudien a aquesta escola i/o anàvem al Col•legi de Sant Salvador, com tu ben saps el poble de Sant Salvador de la Vedella està actualment sota el pantà de Cercs.


Podreu trobar més dades a l’excel•lent treball ‘Les colònies industrials a Catalunya’ de Rosa Serra i Rotés

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca a l’email coneixercatalunya@gmaial.com

Cap comentari: