dimecres, 27 d’abril del 2016

LA CAPELLA DE SANTA FILOMENA DEL MAS DE L’ENRIQUETA. GARCIA. RIBERA D’EBRE. TARRAGONA

La Marta Lloret retratava l‘any 2009 les restes de la capella del Mas de l’Enriqueta, sense advocació coneguda, situada al paratge de les Sènies, a l'altre costat del riu Ebre, a tocar de l'encreuament de camins del Pas de l'Ase, del Barranc de Roianos i del Pas de la Barca, al terme de Garcia, a la comarca de Ribera d’Ebre.




La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; petita capella, encarada cap a la casa. És de planta rectangular amb absis no marcat en planta, i estava coberta amb volta de canó, havent quedat aquesta enderrocada. Al centre de la nau s'observen les restes d'un arc toral suportat sobre una cornisa i pilastres, i a la part de l'absis un altar-retaule amb fornícula custodiat amb columnes i pilastres de capitells jònics. S'hi accedeix per un portal d'arc carpanell, damunt del qual hi ha un òcul i un campanar d'espadanya d'un sol ull quadrangular rematat amb una creu.

El parament dels murs de la capella és de pedra lligada amb morter, on s'hi conserven restes de l'arrebossat original

Li demanarem l’advocació al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin) ; recordem que prop d’aquí va nàixer Sant Enric d'Ossó i Cervelló (Vinebre, Ribera d'Ebre, 16 d'octubre de 1840 - Gilet, Camp de Morvedre, 27 de gener de 1896) eclesiàstic català, fundador de la Companyia de Santa Teresa o Teresianes.

En la resposta deia el Josep Sansalvador Castellet , Capella de Santa Filomena. De com arribava fins a la comarca de la Ribera d’Ebre el culte d’aquesta màrtir ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com