dimecres, 30 de novembre de 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANDREU DE LA MATA. PORQUERES. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

Queda un xic apartada de la zona més densament poblada del veïnat de Mata.
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Porqueres&page=1&pos=4 ens diu;

Romànica d'una sola nau, amb porta principal lateral de mig punt, encarada a mig dia. Campanar d’espadanya a a quatre aigües i amb grans ràfecs. El conjunt forma una petita placeta junt amb la rectoria i unes masies del veïnat

La primera referència a la parròquia de Sant Andreu de la Mata, a la comarca del Pla de l’ Estany , és de l'any 1019, quan el bisbe de Girona , Pere Roger (1010-1050), i els comtes de Barcelona Ramon Berenguer I, i Ermessenda van donar l'església a la canònica de Girona.

Al segle XIV, la jurisdicció de la parròquia de Mata va ser venuda per Pere el Cerimoniós a Pere d'Usall, el seu cambrer.

L'any 1579 va ser agregada a Sant Julià de Corts i l'any 1928 en un annex de Corts.

L’any 1965 es va independitzar i es va convertir en parròquia.

Patrimoni Gencat ens diu , església parroquial estructurada en una sola nau, amb volta de canó apuntada. L'any 1951 fou reformada, destruint-ne l'absis originari i construint un nou creuer i absis. L'accés a l'interior es realitza per una porta d'arc de mig punt situada a la façana lateral, encarada a migdia. Els seus batents conserven farratges en espiral de la primitiva porta romànica. La façana principal té un tractament massís del conjunt perquè en ella només s'obre una petita finestra, de punt rodó, i el campanar d'espadanya amb coberta a quatre vessants. La coberta de l'edifici és a dues aigües i la corona un llanternó.No trobava ningú per a preguntar-li si la casa parroquial va exercir com escola, i on eren les escoles de Mata abans de la dictadura franquista.

Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari: