Em costava retratar la façana de l’església parroquial d’Ascó a la Ribera d’Ebre, advocada a Santa Joan Baptista, dit també Sant Joan Degollat.
La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; edifici de planta rectangular i absis poligonal, que es troba construïda entre edificis, quedant lliure la façana principal. Consta d'una nau central coberta amb volta de canó, que és dividida per arcs torals que descansen sobre una cornisa i pilastres. Els laterals consten de capelles amb volta de creueria que s'obren a la nau amb arcs de mig punt. L'absis és romànic-gòtic octogonal (tallat per la clau de volta), amb volta de creueria. La sagristia fa de contrafort amb voltes de canó de pedra. Als peus del temple hi ha el cor, sostingut per un gran arc rebaixat, sota el qual hi ha un portal envoltat per un frontó dibuixat. La il•luminació de la nau es fa amb finestres quadrades situades entre els nervis de l'absis, entre els arcs torals i amb la rosassa. Els sostres estan ricament decorats amb pintura al fresc.
S'accedeix a l'església per una escalinata, al final de la qual hi ha la portalada profusament decorada. És d'arc de mig punt, custodiada per pilastres que sostenen una cornisa. Entre les pilastres hi ha dues petites fornícules amb imatges. Sobre la cornisa hi ha un segon nivell, amb una fornícula apetxinada de majors dimensions, amb el sant, i l'escut al coronament. En aquest hi ha representada una fortificació dins una orla ovalada, envoltada de motllures sinuoses.
Al costat de la porta hi ha una imatge de mida natural de Sant Pere Màrtir Sans [Pere Sans i Jordà (Ascó, 1697 - Fǔzhōu, Xina, 1747) Obra de Nicolau Ortiz Serra ( 24-04-1925 + 21.10.2009)
http://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaCERE/article/viewFile/262993/408531
Des de la part superior del portal arrenquen els contraforts, a l’extrem dels quals s'hi conserven algunes gàrgoles, sobresurt tímidament el campanar d'espadanya, de dos nivells i tres ulls. Els murs són fets de carreus escairats, i la coberta és de teula àrab, excepte la part de l'absis, on és de lloses planes.
Al cor de l'església trobem una imatge mural del Beat Pere Sans del segle XX, de Nicolau Ortiz Serra ( 24-04-1925 + 21.10.2009) i Angel Marti Borràs ( Zorita, Castelló, 1938).
Fotografía de Jordi Contijoch Boada
No trobava ningú que em pogués donar raó de lloc on estaven les escoles, públiques, confessionals o privades abans de la dictadura franquista. Al cens de 1857 consten 2.419 persones, això suposa una població d’ almenys 806 persones en edat escolar, i l’existència d’una o més escoles; ens agradarà rebre’n imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com
També d’un edifici, avui tapiat, que llueix a la façana l’any 1929. No sabia trobar – si existeix – el Catàleg de patrimoni en línia d’Ascó.
Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca, recuperar la memòria històrica es un imperatiu ètic.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada