diumenge, 3 de febrer del 2019

CA L'AIMERICH. LLERONA. LES FRANQUESES DEL VALLÈS. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

Crisant Palau‎ publica una fotografia de la masia de CA L'AIMERICH al Camí de Llerona


Patrimoni Gencat ens diu ; masia de mitjanes dimensions. Actualment està en procés de reforma, tota la banda dreta s'ha ampliat. En el centre hi ha un portal adovellat d'arc de mig punt i a la clau de les dovelles hi ha un escut. Al seu damunt una finestra d'estil gòtic d'arc conopial amb calats i figures a l'imposta de l'arc. A la llinda d'una finestra, a l'esquerra de la façana, hi ha gravada la data 1690. La porta allindada de l'esquerra és una antiga finestra. A la banda del darrera hi ha adossades diverses edificacions irregulars.

Aquesta és una de les cases més antigues dels pobles de Llerona, apareix documentada amb anterioritat al segle XIII, se'n fa referència en documents guardats a l'arxiu de la parròquia. La casa palesa diferents tongades constructives i a la façana trobem diferents datacions gravades a les llindes: 1690 a la dreta i 1735 a l'esquerra. Mentre que pel tipus de finestra que utilitza podria ser una mica anterior del segle XVI. La reforma actual intenta mantenir l'estructura original.

No té el Vallès Occidental una pàgina homònima a la de ‘fotos antigues del Vallès Oriental’, ja ho deia Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 - Barcelona, 22 de febrer de 1985), el nostre Princep dels poetes, en el seu «Assaig de càntic en el temple». Ens cal allunyar-nos nord enllà, on diuen que la gent és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç!

Catalunya és torna més i més catalana a mesura que anem nord enllà, oi?.