dimarts, 26 de febrer del 2019

IN MEMORIAM. ESTACIÓ CENTRE DE LA LÍNIA FERROVIARIA BARCELONA-LLEIDA

N’havia em parlat en anteriors ocasions.
http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/01/estacio-de-sabadell-centre-de-la-linia.html

http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/137-A.htm

Edifici aïllat, de planta rectangular formada per un cos central de planta baixa i pis i dos laterals de planta baixa, amb una composició de façana simètrica, potenciant l’eix central a través del remat on hi trobem la inscripció de la data 1889 i una figura femenina en relleu de terracuita.

Autor : Gabriel Batllevell i Tort (Molins de Rei, 24 de desembre de 1825 - Sabadell, 19 d'agost de 1910)


http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=27690

L'arribada del ferrocarril a Sabadell es produí l'any 1855, moment en què s'inaugura l'estació. Amb l'augment del servei ferroviari, la Companyia del Nord va renovar l'antiga estació l'any 1884, obres que van durar fins el 1889.

Ubicada al final de la zona suburbana dels carrers Tres Creus-La Salut. Estació de ferrocarril formada per un edifici principal de planta baixa i pis i una petita construcció exempta que allotjava els serveis públics. Les façanes són de composició simètrica, estucades i amb les obertures emmarcades amb pedra. Sobre l'andana hi havia una marquesina de ferro.

Autor : Gabriel Batllevell i Tort (Molins de Rei, 24 de desembre de 1825 - Sabadell, 19 d'agost de 1910)


No tinc cap dubte en relació a la capacitat – més que reconeguda de Gabriel Batllevell i Tort , l’edifici de l'Escola Pia de Sabadell (actual Ajuntament de Sabadell), el Casal Pere Quart, i la casa del Marquet de les Roques, de la mateixa família, a la vall d'Horta de Sant Llorenç Savall,....- , si però, de l’autoria d’aquest edifici, tota vegada que generalment les estacions eren dissenyades pels enginyers del ferrocarril. Sabadell, fora en aquest cas, l’excepció de regla.

Fitxeu-vos que moltes estacions del ferrocarril, tant les de la línia Barcelona-Lleida, tristament famosa pels sinistres provocats per la incúria i l’abandó de que és objecte des del REINO DE ESPAÑA, com les de altres línies se semblen quasi com gotes d’aigua.

El text diu l'any 1855 s'inaugura l'estació. Amb l'augment del servei ferroviari, la Companyia del Nord va renovar l'antiga estació l'any 1884, obres que van durar fins el 1889.


Entenem que potser Gabriel Batllevell i Tort, va ser l’autor de la ‘renovació’.

Qui va ser l’autor del primer edifici ?.

Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com