divendres, 7 de juny del 2019

IN MEMORIAM DE LA PEDRERA QUE PROVEIA MATERIAL PER A LA CONSTRUCCIÓ DEL MOLL DE BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Portas Perpiñà fa una excel·lent tasca de recuperació de la memòria història, a la que sovint aconsegueix que s’hi afegeixin altres blanencs i blanenques; en aquesta ocasió ho tornava a aconseguir amb la fotografia de la pedrera d'on s'extreia el material per poder construir el port de Blanes, material, que era transportat en vehicles similars a aquests que surten a la fotografia.


Quan a la seva ubicació en l’actualitat sembla que el testimoni de Diego Cantalejo Garcia és definitiu; la calle de que habláis se conoce como Vila de Lloret, y efectivamente era el antiguo camino de Lloret, y pasa por la pedrera, yo circulo todos los días por ella.

L'Enric Sànchez-Cid
, gran amic i mestre em deixava un comentari; en aquest port, hi havia atracat moltes vegades quan feia la singlada de Cambrils a Portbou en el meu vaixell l'Esquitx, del que t'adjunto un dibuix.


Singlada; camí que fa una nau en un dia civil, és a dir, en vint-i-quatre hores, comptades de mitjanit a mitjanit.

Una singlada és sempre una mica més gran o més petita de vint-i-quatre hores, a causa de la diferència de longitud adquirida en la seva durada. Hom també considera com a singlada, bé que incompleta, els intervals entre la sortida de port i la mitjanit següent, i entre la mitjanit anterior i l’arribada a port. La singlada era comptada, abans, de migdia a migdia.

1 comentari:

enric sc ha dit...

Molt bona l'explicació vs definició de singlada. En l'argot de la nàutica esportiva també s'utilitza "la singladura", si bé cal reconèixer que les nominacions que utilitzem molts dels aficionats a navegar, estan marcades per una manca de qualitat acadèmica i més, pel contagi del llenguatge dels mariners i pescadors professionals.