dissabte, 8 de juny del 2019

IN MEMORIAM DE LES COLÒNIES ESCOLARS DE TERRASSA A RELLINARS ABANS DE LA DICTADURA FRANQUISTA. EL VALLÈS OCCIDENTAL. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa, molt actiu en la recerca d’edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, publica una fotografia que identifica com “ Escola de Rellinars” publicada a Postals i fotografies antigues de Catalunya. Fotografia cedida per Carles Jacobo Masip


Joaquim Verdaguer i Caballé en el seu més que excel·lent bloc ens diu : http://joaquimverdaguer.blogspot.com/2015/06/les-primeres-colonies-infantils.html

La introducció de les colònies a Terrassa va tenir lloc el 1930, quan l’Ajuntament va crear el Patronat de Colònies Escolars per promocionar els nens i nenes de primera ensenyança que n’estiguessin necessitats físicament, com a mitjà de traslladar-se a una residència estiuenca on refer la seva salut.

L’Ajuntament va llogar a Lluís Serracanta una casa de 5 pisos situada a Rellinars, un poble tranquil i molt apropiat per les seves condicions naturals amb abundància de bosc i aigua. Aquest edifici encara se’l coneix a Rellinars com «La colònia». El pressupost d’aquell any va ser de 12.000 pessetes.


Per ser admès, calia ser alumne d’una escola nacional, tenir de 7 a 14 anys i portar 5 anys de residència a Terrassa. Tenien preferència aquells nens que més ho necessitessin mèdicament, els de menys recursos econòmics i els que no podien ser atesos a la llar. El nens acostumaven a augmentar, durant els 20 dies que durava les colònies, de 1 a 3 quilos de pes i d’1 a 10 mil·límetres d’alçada.

Els monitors eren mestres d’escoles nacionals.

Davant la demanda de places, es buscaren altres destinacions com Tona, Capellades o a Premià de Mar. L’any 1935 a Vilanova i la Geltrú.
De l’edifici de Tona tenien ocasió de fer-ne una publicació:
http://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/10/in-memoriam-de-les-colonies-de-la-lliga.html

Esperem tenir ocasió de poder-ho fer amb les de Capellades, Premià de Mar, Vilanova i la Geltrú..., en expliquen que en aquestes poblacions ENCARA hi ha alguns catalans.