dimarts, 28 de març del 2023

ESCOLA DELS GERMANS DE LES ESCOLES CRISTIANES. FIGUERES. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 El dia 13.3.2023, rebia la 4a Sessió de Quimioteràpia a l’Hospital General de Catalunya ,  val a dir que ha estat  - i és encara – el procés que s'iniciava el dia 9.1.2023  “ dur”, per expressar-ho de forma entenedora. .


Avui, acabat el tractament farmacològic comença la recuperació. 


https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2022/12/lany-del-cancer.html


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2023/02/els-efectes-de-la-quimioterapia.html


  https://diaridecastellardelvalles.blogspot.com/2023/03/objectiu-sobreviure-la-quimioterapia.html


M‘ajudat molt en aquest tràngol,  continuar – fins on m’ha estat humanament possible –  amb les publicacions del conèixercatalunya, i vull agrair des d’aquí  la bonhomia de tots/es els que m’han permès fer us de les seves imatges. Espero poder recuperar les meves sortides per Catalunya ben aviat.


El paper de l’església catòlica catalana en matèria d’educació  abans de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, va ser alhora que essencial, d’ importància cabdal perquè l’educació deixes de ser un privilegi de les classes altes.  Tot fa pensar que les males polítiques del tàndem (PSOE & PP), (PP &PSOE) aconseguiran fer-nos retornar  a aquells temps tenebrosos.  


Llegia Josep Azemard Pont (Figueres, 1862 - Barcelona, 1914), va ser l’autor de l’edifici el Col·legi del Germans de les Escoles Cristianes, més congeut com Germans de la Salle ( Institutum Fratrum Scholarum Christianarum)  situat a la zona de l'eixample de la ciutat. La construcció original constava d'una planta en forma de L, amb planta baixa i dos pisos. En façana hi ha separació dels pisos per motllures i coronament per cornisa sobre imitacions de caps de biga. Les finestres són d'arc rebaixat ornamentades per motllures imitant carreus i dovelles. A cadascuna de les dues façanes (de la planta en L) un frontó triangular trenca la uniforme senzillesa de la construcció.



Posteriorment es va afegir una tercera ala de dos pisos, que dona al carrer Burgas i per on es practica l'entrada al centre.







Ens cal l’ajuda de tothom per completar l’inventari d’edificis escolars anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, esperem les vostres imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com