dilluns, 28 d’agost del 2023

ESGLÉSIA DEL CARME - CONVENT DEL CARME. TÀRREGA. L’URGELL JUSSÀ


L'església del Carme de Tàrrega,  és un petit i auster temple situat a llevant de la plaça homònima a la qual, de fet, dona nom.



Fotografia. Ramon Queralt Boldú ( Igualada, Anoia, 1971)

Patrimoni Gencat ens diu que els murs són de pedra calcària irregular i la coberta és de teula àrab a dues aigües, sent la coberta amb encavallades de fusta. L'entrada de l'església a través de la porta en arc rebaixat és precedida per un modest atri suportat sobre quatre pilars. A l'esquerra de la façana s'alça el campanar de planta quadrada, format per dos cossos i coronat per una balustrada de pedra. En una cantonada del mur, hi ha un escut carmelità que data 1610, assenyalant el moment d'edificació de l'edifici que es conserva.

A l'interior, consta d'una nau única de planta basilical i no hi ha capelles laterals. El cor és poligonal i amb una alçada superior respecte la nau. L'interior de l'església ha sofert modificacions importants, ja que ha estat dividida en dues plantes, una superior i una altra inferior, talment una cripta, de mida més reduïda. A la banda dreta, es conserva el claustre quadrat del segle XVIII, destacable pels arcs de mig punt i sostingut per columnes dòriques.

https://www.monestirs.cat/monst/urgell/ur16carm.htm

Que la Marededéu del Carme , elevi a l’Altíssim la pregaria dels aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/05/goigs-la-mare-de-deu-del-carme-tarrega.html

 Que la Marededéu del Carme   i  Sant Antoni de la  Sitja,,  elevin a l’Altíssim la pregària dels gitanos,  aragonesos, asturians , valencians,  bascos, gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos, palestins , inuits, hawaianesos  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble.