dissabte, 12 d’agost del 2023

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL PILAR. ARRÒS. VIELHA E MIJARAN

 

Llegia; capella de planta rectangular d'una sola nau en volta de canó; està orientada de Nord a Sud. La coberta sobresurt 1 metre  per la cara Sud és on hi ha situada la porta d'entrada que és de configuració allindada amb pedra treballada que ressegueix el seu angle interior.






També a la cara Sud hi ha una obertura rectangular en vertical i al capdamunt una espadanya ; el mur de ponent també presenta una obertura tapada amb una fusta que té un motiu treballat a mà força interessant.

La visitaven  la Maria Rosa Planell Grau, i el Miquel Pujol Mur:

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2018/10/mare-de-deu-del-pilar-arros-vielha-i.html

La Marededéu del Pilar, per Ordre de 18 de febrer de 1913,  fou proclamada Patrona de la Guardia Civil, per decisió d’  Alfons XIII (Palau Reial de Madrid, 17 de maig de 1886 - Roma, 28 de febrer de 1941) , fill pòstum d'Alfons XII (Madrid, 28 de novembre de 1857 - El Pardo, 25 de novembre de 1885).  L’apropiació per l’Estat, tant de la Marededéu, com la d’alguns sants i santes, ajudava poc a mantenir la fe i la confiança en l’església catòlica, i al ensems les accions dutes a terme per la Guàrdia Civil i altres forces i cossos, allunyaven de forma quasi definitiva  de l’església a moltes persones.  

L’aranés és la llengua vehicular de l'ensenyament  des del 1984 ençà a la Vall d'Aran; gairebé el 90% dels aranesos l'entenen i un 65% el poden parlar. Malgrat tot, es troba en una clara situació de minorització en relació a la llengua  castellana,  i en menor mesura amb el català.

Els aranesos mantenen però, la seva llengua, així hi ha Naut Aran, Mijaran y Baish Aran, i no com en els territoris “ catalans”  Alt, Mig, Baix, enlloc de sobirà, mig, jussà.   Massa sovint em trobo persones que es diuen catalanes, i reivindiquen – coses de la mal dita síndrome d’Estocolm -  com a pròpies les formes castellanes imposades en el seu moment “ manu militari “.

Qu'era Marededéu de Pilar, elève ath Altíssim era pregària des aranesi, galhecs, bascs, catalans, e toti es collectius minoritzats e reprimidi, Senhor, libère eth tòn pòble !!!!

Que la Marededéu del Pilar,   elevi a l'Altíssim la pregària dels aranesos, gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor, allibera el teu poble !!!!