dijous, 18 de gener del 2024

IN MEMORIAM. ESCOLA PÚBLICA DEL PERELLÓ ANTERIOR A LA DICTADURA FRANQUISTA. EBRE JUSSÀ

  

Fa anys, i panys, que maldem per completar l’inventari d’edificis escolars de Catalunya, anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista,  i quan endegàvem el projecte ho fèiem amb la confiança de trobar col·laboració amb la ciutadania, i val a dir  que aquí i allà,  l’anem trobant , val a dir  però, que força migrada.  Dissortadament el col·lectiu que en té memòria, majoritàriament no disposa d’accés a les eines informàtiques.

L’Antonio Boyer Gil,  em feia arribar una fotografia de l’any 1934  de l’edifici  de l’escola pública del Perelló , a la comarca del l’Ebre jussà, que es va inaugurar el dia 1 de setembre de 1879.


En els die foscos que seguien a l’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franc contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  va ser bombardejada i va quedar mig destruïda.



Desprès de la victorià dels sediciosos , s'hi van tornar   fer classes en unes aules precàries fins que al 1947 es va construir un nou grup escolar.

En el solar on hi havia  l’escola , avui hi ha la Casa de la Vila


Ens agradarà tenir noticia de l'autor a l'email castellardiari@gmail.com , no en diuen res a :

https://www.poblesdecatalunya.cat/municipi.php?m=431042

Les comarques del sud,  en la terminologia barcelonina,  eren , i son , indrets oblidats en els projectes  d'àmbit cultural