dimecres, 31 de gener del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE BOADELLA, ADVOCADA A SANTA CECÍLIA. BOADELLA I LES ESCAULES. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 


Fotografia. Montserrat Anguila Presas

L’Església parroquial, advocada a Santa Cecilia,  està situada a l'extrem sud-oest del nucli antic de la població de Boadella, al costat del castell - palau de Boadella.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2023/05/goigs-santa-cecilia.html

Patrimoni Gencat en diu ; edifici  d'una sola nau amb capelles laterals i absis semicircular capçat a llevant, tot i que no es marca en planta. Tant la volta de la nau com la de l'absis són apuntades i es troben separades mitjançant un arc triomfal, arrebossat i pintat com la resta del temple. La coberta se sosté damunt d'una cornisa motllurada que recorre els murs laterals i la zona absidal. Les capelles laterals estan cobertes amb voltes d'arestes. Als peus de la nau hi ha el cor, sostingut amb una volta rebaixada amb llunetes. La façana principal, orientada a ponent, presenta un portal d'arc de mig punt adovellat i, damunt seu, un rosetó bastit en pedra. La façana està rematada per un campanar disposat a manera de torre, amb la coberta de dos vessants i quatre obertures allargades de mig punt, bastides amb maons, per a les campanes.

 L'interior del temple, com ja s'ha comentat, està completament arrebossat i pintat. 


Destaca el cicle de pintura mural de l'absis, de la que ens agradarà tenir noticia del seu autor a l'email castellardiari@gmail.com .

Exteriorment, les façanes es troben arrebossades i pintades, exceptuant el parament de migdia que manté l'obra vista. Es tracta d'un parament de pedra de diverses mides i còdols, disposat irregularment i lligat amb abundant morter de calç.

L'any 1993 es restaura la teulada.

El 1996 s'inaugura un nou rellotge per al campanar (l'anterior va quedar malmès per un llamp)

Que Santa Cecilia    i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»