dijous, 4 d’abril del 2024

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MARTÍ SESGUEIOLES. L’ANOIA SOBIRANA.

 Retratava l’església parroquial de Sant Martí de Sesgueioles, la descripció ens diu ; edifici de planta rectangular, fer tot ell de pedra. L'interior està dividit en tres naus, separades per columnes, de les quals la nau central és sobrealçada. A la façana de ponent hi ha el portal d'entrada, d'estil barroc, franquejat per dues columnes de capitell compost, coronades per un frontó trencat amb volutes i una fornícula central damunt la porta. Campanar d'espadanya a la façana posterior.



El relleu ubicat a la façana exterior de l'edifici formava part de l'antiga església de Sant Martí – de la que nomes es conserva el campanar - construïda l’any 1550.


L'edifici fou començat pel rector Antoni Maimir l'any 1779 i fou fet a joves (és a dir, hi participa tot el poble, sense cobrar jornals). L'obra s'acabà l'any 1783 i fou beneïda el 23 de novembre d'aquell mateix any, essent bisbe de Solsona, Rafael Lasala i Losela ( Vinaròs, Baix Maestrat, 1716 — Solsona, Solsonès, 1792 )

Sant Martí Sesgueioles té gràcies a l’Apel•les Mestres i Oñós (Barcelona, 29 de octubre de 1854- 19 de juliol de 1936), el seu ‘espai propí . a la literatura de casa nostra :

http://www.altaanoia.info/cat/Histories-del-Territori/Margarido

http://www.todocoleccion.net/libros-antiguos-poesia/margarido-apel%C2%B7les-mestres-poema-6-edicio~x29861228

El preciós retaule que retratava el Josep Salvany Blanch,  no sobrevisqué als estralls  que provocava l’alçament del militars feixistes encapçalat pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República,  la denominació “Guerra Civil “ la creaven els historiadors feixistes, i dissortadament ha calat força.  Les  mal dites “ Guerres Carlines”  , insurreccions militars de manual,  no es qualificaven de “ guerra civil”.


https://www.sesgueioles.cat/sant-marti-sesgueioles/llocs-dinteres/esglesia.html

Quan a l'altar major actual,  la pàgina adjudica l’autoria  a l'arquitecte Miquel Pallàs  – ens agradarà tenir noticia del cognom matern , del lloc i data de naixement i traspàs, i de la seva peripècia vital a l’email castellardiari@gmail.com -  fou inaugurat el 16 d'agost de 1953.

https://patrimonicultural.diba.cat/element/esglesia-parroquial-de-sant-marti-1

El baldaquí i les pintures murals de l’altar són de factura contemporània. Cap dada de l’autor , com és “ mal costum” ens aquest dissortat reialme. Per descomptat, esperem tenir-ne noticia a l'email  castellardiari@gmail.com 

 


https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/11/goigs-sant-marti-sant-marti-de.html


Aquestes terres de l’Anoia sobirana, necessiten per damunt de tot, que la ciutadania – els catalans de peu – tombin els seus ulls, i s’adonin que fora de Barcelona també hi ha vida.

 Que  Sant Martí  i    Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.