dilluns, 1 d’abril del 2024

IN MEMORIAM. L’ISIDRE GASSOL CIVIT I LA COLÒNIA AGRÍCOLA DE BITEM. TORTOSA. L’EBRE JUSSÀ.


L’Isidre Gassol i Civit (Segura, Savallà del Comtat, 9 de novembre de 1831 - Barcelona, 17 de febrer de 1917) va començar  cap a 1879 , la construcció de la casa senyorial, anomenada Casa  Gran, construcció d’estil eclèctic, un magnífic exemplar d’arquitectura colonial.


L’Isidre Gassol Civit va ser reconegut  pels seus esforços en benefici de la terra on va néixer,  entre altres  va ser premiat pel desenvolupament de la vinya i els arbres fruiters a Segura i rodalia. 

A la seva població natal, també és el mecenes en la construcció d'una escola (1914), un ateneu (1916) i l'adequació de la font i els safareigs.

També va aconseguir que l'actual carretera comarcal T-243, que enllaça Conesa amb Vallfogona de Riucorb, passés per Segura.

La casa Gran s’ocupava només durant dues setmanes l’any, quan venia la família de l’amo de vacances; estava  formada per soterrani, planta baixa noble, planta alta i golfes; era de planta quadrada i  les estances se situaven al voltant del pati cobert central, on hi havia l’escala principal de  l’edifici; hi havia una galeria correguda en les dues plantes representatives de l’edifici a  tres de les seues façanes, les que donen al jardí, una façana era més opaca, la que donava als habitatges dels treballador

L’any 1936 la Generalitat de Catalunya va comprar l’edilici senyorial,  i des de llavors no ha canviat mai de titularitat.

La victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enfront del govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  DE LA II República,  feia que  molts edificis de la Generalitat en altres contrades del país passessin  a ser propietat de les  diputacions , dels ajuntaments, i àdhuc d’alguns membres " destacats “ del Regimen.

L’estultícia dels “ vencedors “ faria que amb el silenci dels residents locals, la finca continues inscrit com a propietat de la Generalitat de Catalunya , durant els llarguíssims anys de la dictadura.

L'edifici de la Masada forma part del Catàleg d'Edificis de caràcter històric de Tortosa. Juntament amb el Casino de Vinebre i la Villa Retiro de Xerta, és l'únic exemple d'arquitectura colonial de les Terres de l'Ebre.

https://www.academia.edu/36081955/La_Col%C3%B2nia_Gassol_una_col%C3%B2nia_agr%C3%ADcola_de_caire_industrial?email_work_card=view-paper

https://elmon.cat/societat/vei-cuida-40-anys-mas-colonial-segle-xix-abandonat-360863/

https://apropebre.cat/masada-den-gassol/

https://www.arquitecturacatalana.cat/es/obras/mas-den-gassol

  El Partits hereus de la dictadura, PP & PSOE  estan embrancats en assenyalar l’altre com MÉS  corrupte, dissortadament patim llistes de “ desesperació”  a la Sanitat Pública – i de retruc a la privada -, a l’atenció social a les persones febles, discapacitats, dependents,..,  els agrairíem a ambdós Partits, que posin remei a aquests i altres problemes,  i deixin de perdre el temps, la “ sensació”  de la ciutadania és que la corrupció en ambdós és  ex-aequo  

Ens sembla que una Comissió Parlamentaria que esbrines les relacions entre el narcotràfic ,  el finançament dels Partits Polítics , i les accions criminals dutes a terme darrerament  a la Comunitat andalusa,  tindria més sentit, oi? 

Els catalans som pacients i respectem la voluntat divina , i  com es diu a Romans, 12  ; esperem  que actuï la indignació divina, tal com diu l’Escriptura: A mi em toca de passar comptes, jo donaré la paga,  diu el Senyor.

Costa evitar l’ús del llenguatge escatològic, quan constates una vegada i altra, les accions maldestres dels enemics de Catalunya, que se’n surten força bé en la seva tasca de dessolar la terra.  

https://universpatxot.diba.cat/sites/universpatxot.diba.cat/files/historia_dun_gran_projecte_montserrat_sola.pdf

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

L’esforç potser va ser gegantí, no ho dubto, la planificació del treball però, va ser – ho diré de forma políticament correcta – un desastre.

 Tenim els mitjans tècnics i humans per dur a terme el propòsit del Fons Estudi de la Masia Catalana, només cal que ens ho proposem, oi?.  Feu fotografies de masies, les identifiqueu, nom, lloc  i data i ho envieu a mdc@csuc.cat i a castellardiari@gmail.com , nosaltres ho publicarem  fent esment de  l’autor de les fotografies.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.