dimarts, 6 d’agost del 2024

ESGLÉSIA DE LA CREU ALTA ADVOCADA A SANT VICENÇ. SABADELL. EL VALLÈS OCCIDENTAL

 Jaume Oliveras i Brossa (la Garriga, 13 de gener de 1877[1] - Barcelona, 6 de setembre del 1957) retratava,  Església de Creu Alta de Sabadell, abans de l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceco/id/7727/rec/7

Al Martiri delsTemples  s’explica que l’edifici va ser incendiat i que el sostre va col·lapsar

L’ arquitecte Josep Vila i Juanicó ( 1906? + 19 setembre 1981), aixecava l’any 1945 aquesta església parroquial de Sant Vicenç de la Creu Alta ( la Creu Baixa, no té cap església de ‘referència’ ), que retratava una vegada més.

La descripció tècnica ens diu ; les façanes combinen l'obra vista i l'arrebossat. La façana principal està flanquejada per dues torres, la del cimbori té uns baixos relleus de terra cuita obra de Camil Fàbregas i Dalmau ( Moià, 1910 + Sabadell ). Destaca l'interior on hi ha pintures i escultures de la Capella del Sagrament, l'arc triomfal i els relleus de l'altar amb temes de l'Evangeli i de les Sagrades Escriptures, obres també de Camil Fàbregas Dalmau. L'escultor Adolf Salanguera i Abella ( Sabadell 25 de febrer de 1929 + 22 de octubre de 2000 ) hi té una imatge del Sagrat Cor. Altres talles són de Josep Maria Camps i Arnau (1879-1968), i Francesc Juventeny Boix (1906-1990). Les vidrieres són l’Antoni Oriach i Rovira (1888-1980).


Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/06/goigs-sant-vicenc-sabadell-valles.html

 Documentar de forma rigorosa el Patrimoni històric de Catalunya és un imperatiu ètic per als catalans, recordeu allò de "qui perd els orígens perd identitat", el REINO no durarà eternament,  les tensions entre els " caïnites"  així ho fan pensar. 

Que  Sant Vicenç    i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.