divendres, 2 d’agost del 2024

LA GUÀRDIA DEL ROC DE SANT SALVADOR. TURREM NEBULE. TORNEULA. CAPOLAT. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

 

El Josep  Camprubí Sensada   i Ramon Marti Castello, en el seu excel·lent  treball, EL MONESTIR CAROLINGI DE SANT SALVADOR DE MATA (L’ESPUNYOLA, BERGUEDÀ)


https://raco.cat/index.php/ActaHistorica/article/view/189004/262475

Diuen que al  seu  parer,  l’actual  Roc  de  Sant  Salvador  és  el  lloc  més  idoni  per  l’emplaçament de la guàrdia descrita l’any 899 a la dotalia del monestir.

Cap a mitjan segle X, un cop la frontera és lluny i s’ha consolidat plenament la zona sota domini cerdà, aquesta denominació es transforma en la Torre de les Bromes o de la Boira(Turrem Nebule), l’actual topònim Torneula.

De fet, potser correspon a una torre de planta quadrangular el fragment de mur fet amb obra gruixuda d’opus spicatum que s’observa en una de les estances maldestrament identificades amb el monestir.

 D’altra banda, cal observar també que, a nivell físic, aquest emplaçament correspon a un cingle o penya-segat imponent que, vist des del Baix Berguedà, sembla tot ell com una torre. Seria, en tot cas, vers la fi  de l’època moderna quan s’hi construiria un mas que s’abandonaria en plena època contemporània i que traspassaria el nom a  una  altra  construcció  propera  que  actualment  s’anomena  Torneula,  un  lloc  que  també prospectàrem i que no ens ha proporcionat cap indici medieval

Al cas de Mata, en prospecció arqueològica es comprova que l’edifici fins ara identificat com el monestir, situat al Roc de Sant Salvador, correspon al mas abandonat  de  Torneula  i  que,  originalment,  fou  l’emplaçament  d’una  guàrdia.

Que Sant Salvador i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels capolatencs, berguedans,  barcelonins  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,menors no acompanyats,  exiliats polítics ,. ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.