divendres, 9 d’agost del 2024

CAPELLA DE LA CASA TRASSERRA D’OLVAN, ADVOCADA A SANT FRANCESC XAVIER. EL BERGUEDÀ JUSSÀ.

 

la Rosa Serra Rotés (Puig-reig, 1958) retratava l’any 1983. Capella de la casa Trasserra d’Olvan , advocada a Sant Salvador. Olvan. El Berguedà.

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/65821

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/3473

Existeix encara: https://patrimonicultural.diba.cat/element/sant-francesc-de-trasserra

Capella construïda, l'any 1856, tocant al mur de tramuntana de la masia de Trasserra. De planta rectangular i amb el presbiteri quadrat, es coberta amb volta rebaixada i teules amb doble vessant. La porta d'accés, al mur de ponent, és de llinda plana, sostinguda per dues pilastres que aguanten l'entaulament i el frontó. El campanar és un senzill exemplar d'espadanya. Sobre la porta d'entrada hi ha gravada la inscripció: "HIC DOMUS DEI EST ET PORTA COELI. AQUÍ TIENES O MORTAL, LA CASA DE SALVACIÓN. ORA PUES A DIOS EN ELLA CON PERENNE DEVOCIÓN" , i la data de la seva construcció, 1856, amb l'anagrama marià envoltat per una decoració floral. Es tracta d'un senzill edifici del Neoclàssic rural.


La capella és dedicada, actualment, a Sant Francesc Xavier, segons indicació de la propietària, tot i que se li coneixen altres advocacions com la de Sant Salvador

Si existeixen els Goigs d’aquesta capella sou pregats de fer-nos-en arribar un exemplar a l’email castellardiari@gmail.com

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/01/goigs-sant-francesc-xavier.html

 Que Sant Francesc Xavier  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels olvanesos ,  quartencs ,   font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.