diumenge, 11 de setembre del 2011

POUES DE LA GINEBREDA. CASTELLTERÇOL. MOIANÈS

Havíem fet el Joan Lomas Gavilan i l'Antonio Mora Vergés, la ‘ feina dura’ localitzant i retratant – fins on és possible – la poua del Sailoic , en el camí de tornada cap al Vallès , dins al terme de Castellterçol, ens aturaríem a les poues de la Ginebreda.

S’ha fet aquí un gran esforç per ‘fer visible’ un dels conjunts de poues més importants que es conserven avui a Catalunya. Cal únicament millorar la senyalització i reservar un lloc per l’estacionament de vehicles – la gent viatja amb l’automòbil malgrat la crisis econòmica derivada de la conjunció estultícia & corrupció que son els trets inconfusibles d’Espanya - . Son en tot cas ‘minúcies’ davant la inversió feta en la restauració.

Retratar aquestes edificacions – fins en el casos en que com a la Ginebreda estan lliures de vegetació – és una tasca poc lluïda; cal fer visibles les petites elevacions del terreny, i alguna de les obertures que permetien emplenar-les durant els mesos d’hivern, i buidar-les als mesos de juliol i/o agost quan la calor arribava al seu zenit.

Reproduïm del magnífic treball :
http://www.perebascones.com/pousdeglac/inventari.html



Pou 2. Aquest pou es diferencia dels altres de la Ginebreda, perquè conserva la torreta en la que hi havia el torn, per pujar i baixar les barres de glaç. És de planta cilíndrica, amb la cúpula soterrada arran de terra. Aquesta està sostinguda per arcs de creueria que es recolzen sobre mènsules. Les obertures estan orientades en direcció est-oest, en el costat est, hi ha una boca de planta quadrada en forma de pou obrat amb carreus ben tallats. A l’interior, el cos del pou s’assenta sobre la roca natural i la resta del mur està feta amb filades de pedra una mica escairades.

Localització: Situades a tocar del quilòmetre 32 de la carretera de Castellterçol a Moià, C. 59. En front de l'ermita de Sant Gaietà i de la Ginebreda. De les quatre poues és l’única que conserva la torreta.




Una concentració com aquesta és un fet excepcional; només algunes masies tenien més d’una poua, i de forma general es trobaven allunyades entre si.

Atureu-vos per admirar les poues de la Ginebreda, i la que fou ermita de Sant Gaietà , excels Patró dels qui treballaven en aquesta ‘industria’ .