diumenge, 26 de febrer del 2012

SANTA MAGDALENA DE PINELL DE BRAI, I LA COTA 705. LA TERRA ALTA. TARRAGONA.CATALUNYA.

Rebia una crònica de l’Enric Sànchez-Cid, en la que ens explica la visita a l’ermita de Santa Magdalena de Pinell de Brai, i a la Cota 705 de la Serra de Pàndols on s’aixeca un monument a la pau, dedicat a tots els que varen combatre a la Batalla de l'Ebre. L’acompanyaven Josep M. Contijoch, reconegut senderista i escriptor, Director de la revista El Foradot de Montblanc, i el Joan Escoda, de Benissanet,que com ens altres ocasions els feia de guia.

Abans d’arribar a la Font Calda apareix una pista a l’esquerra que, després de seguir-la durant 2 km., es bifurca: la de l'esquerra va a l'ermita de Santa Magdalena de Pinell de Brai i la de la dreta a la Cota 705 (totes dues ben indicades).

La Terra Alta va ser escenari durant la Guerra Civil del 36, dels tràgics esdeveniments de la Batalla de l'Ebre (abril - novembre 1938). Les abruptes Serres de Pàndols i Cavalls, amb els seus esquerps penya-segats, foren refugi dels soldats i el lloc on es lliuraren les més aferrissades lluites.

A la Cota 705 de la Serra de Pàndols, hom s’atura a reflexionar davant un monument aixecat a la pau, i dedicat a tots els que varen combatre a la Batalla de l'Ebre.


La Batalla de l'Ebre, que durà 116 dies, ha deixat múltiples testimonis en forma de monòlits a quasi tots els pobles de la comarca, en memòria d'uns fets que ningú voldria tornar a veure.

L’ermita de Santa Magdalena, queda situada a la serra de Pàndols prop d’una font, datava del segle XVI i fou destruïda, junt amb els arxius, durant la Batalla de l’Ebre. En la dècada dels anys 50 del passat segle XX fou reconstruïda de forma molt simple.


La història tràgica d’aquesta ermita va lligada a la sagnant Batalla de l’Ebre. La nit del 24 de juliol del 1938, els republicans havent creuat el riu Ebre sense massa resistència per part dels revolucionaris, es feren amb la població de Pinell de Brai i, hores més tard, ocuparen l’ermita de Santa Magdalena, instal•lant-se en la Cota 705. Al voler seguir cap a Gandesa i Bot es trobaren amb la resistència organitzada de l’exèrcit franquista, començant una guerra de desgast, que va provocar nombroses baixes en els dos bàndols i, sobretot, a l’entorn de l’ermita.

Un monument a la memòria de la Lleva del Biberó i on es dipositaren despulles de soldats morts en aquella batalla, tant d'un bàndol com de l'altre, s'aixeca en la Cota 705, des d'on s'albira la extensa vall de l'Ebre. Va haver-hi un dia que es va perdre la fe en uns principis i deixar pas a la decepció que, tant la derrota d'uns com la victòria dels altres, es va imposar en l'ànim d'una terra i d'uns homes trepitjats.

Tota la vall fou molt maltractada durant la Batalla de l'Ebre i poblacions com Gandesa varen ser, materialment, esborrades del mapa.