dissabte, 4 d’agost del 2012

ESCOLA D’ART DE MANRESA ‘LA CAPELLA SIXTINA’

Retratava la façana de l’Escola d’Art de Manresa, que ocupa l’edifici que fou Església del Col•legi Asil dels Infants, que fou restaurat l’any 1992 per acollir els serveis d’aquest Centre de formació .


No hi ha gaire informació d’aquesta església integrada clarament dins del conjunt que sota la direcció de l’ Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, Bages, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914) s’aixecarà en un estil quilificat com ‘modernisme historicista’.

El Col•legi Asil dels Infants , es construí l’any 1901 en substitució d’un antic orfenat fundat l’any 1609 (per això el carrer s’anomena carrer dels Infants ). La construcció vol imitar un gran edifici de l’època del romànic, amb un cos central que sembla talment una basílica. L’estil neoromànic també s’observa en les arcuacions cegues que rematen les façanes i els arcs de mig punt al damunt de les finestres.
Que Manresa té molts atractius per als visitants està fora de dubte; els manresans però, primer s’ho han de creure, i segon han de fer-los ‘visibles’ .

Mentre dinava al carrer del Born, les veïnes de taula parlaven de les properes vacances , que les portaran per les terres de Nàpols, literalment no les passaran a Manresa - perquè ‘aquí no hi ha res ‘ – ho sentia d’aquí, com ho he sentit de molts altres llocs de Catalunya. En general i salvant totes les excepcions que us sembli, als catalans se’ls omple de boca de ‘ cultura , país ,nació,.. ‘, però les seves accions acostumen a deixar-los en evidència.