Cap al 1804, després de molts esforços, es deuria acabar, el mal dit Pont Vell de Navalles, que connectava amb un ramal de la carretera de Vic que anava cap a Sant Benet de Bages, que existeix encara , i que existia ja a l'alta edat mitjana.
Pels volts del 1833, els germans Herp de Manresa aixecaven una fàbrica nova, l’any 1851 es van fer obres d'ampliació – entre elles la Capella de Sant Antoni - i poc després es lloguen part de les dependències a altres industrials de la comarca, i progressivament la família Herp va anar desvinculant-se’n , fins acabar venent-la.
Els anys 30 del segle XX es coneixia amb el nom de Can Vives.
L'any 1962 aplegava un total de 124 telers mecànics.
La capella – anomenada de Santa Llúcia - , de la fàbrica Pont-Kunst-Fil Espanyola, no tenia culte l’any 1968, i l’any 1993, quan la visitava el Josep Sansalvador Castellet de l’Arxiu Gavin, feia funcions més que de magatzem, de quarto dels mals endreços.
Adjuntem una imatge datada el 25-VI-1993, el propietari aleshores era el senyor Jaume Matamala Duarri, que residia al Carrer Catalunya, 2 de Navarcles.
La crisis del sector tèxtil, propiciada pel feixisme, que no va prendre les mesures adequades ,- mecanització intensiva, per reduir els costos, i mantenir els preus – malgrat se li va explicar per escrit i en llengua castellana /espanyola - , va portar a l’abandonament del recinte, que a finals de la dècada dels 80 es va començar a reaprofitar construint-hi tallers industrials independents. L'any 1985 la nau de la fàbrica patí un incendi.
Tampoc recentment atenia els informes sobre la sobreexplotació del sector de la construcció, i es negava a fitxar un topall màxim anual.
I, va tornar a fer-se el sord, quan se li va explicar que el creixement del sector financer era una bomba de rellotgeria, que ens deixaria en la misèria més absoluta.
PP i PSOE competien pel campionat Nacional DE ESPAÑA de l’estultícia, i honestament penso que – en això també – ambdós son guanyadors ex aequo.
Actualment, la Fàbrica del Pont Vell, és seu de petites indústries de diferents rams que aprofiten espais de les seves instal•lacions.
Si us interessa l’esglesiola està en venda.
Agraïm l’aportació del Josep Sansalvador Castellet de l’Arxiu Gavin; atesa però, la minsa informació relativa a l’esglesiola de la fàbrica del Pont Vell de Sant Fruitós de Bages, insistim en que ens agradarà rebre la col•laboració a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada